Kouluvuosi saatiin päätökseen erilaisissa oloissa – Ehnroosin parakkikoululla yllättäviä etuja

Koulut: Erikoisjärjestelyt toimivat, mutta rehtorien mukaan näin ei voida syksyllä jatkaa useampaa kuukautta, jos opetussuunnitelmasta halutaan pitää kiinni

Riihenmäen koulun rehtorin Salla Hellströmin mukaan koululaiset osasivat nopeasti mukautua uusiin järjestelyihin. Jesse Helminen

Jesse Helminen

Epidemiatilanteen rauhoittuessa Mäntsälän kouluissakin palattiin muun Suomen kanssa lähiopetukseen 14. toukokuuta lähtien. Mäntsälässä yläkouluihin palattiin eri lähtökohdista, mutta ilman suurempia ongelmia.

Kaikki oppilaat eivät silti palanneet lähiopetuksen piiriin. Riihenmäen yhteiskoulun oppilaista noin 130 haki loma-anomusta viimeisille viikoille, kun luku Ehnroosin yläkoululla oli noin 80. Oppilasmäärään suhteutettuna luvut ovat molemmissa kouluissa samansuuntaisia, eli poisjääneiden määrä oli 20%:n pintaan. Asiassa ei ollut rehtori Saija Hellströmin mielestä sen suurempaa ongelmaa opetuksen suhteen, koska etäkoulu tavoitti kaikki oppilaat:

– Osa jäi heti kotiin ja osa ensimmäisen viikon jälkeen. Loma-anomuksia on perusteltu sillä, että perheessä on esimerkiksi riskiryhmäläisiä, ja se on ihan ymmärrettävää. Hyvin on kaikki pysyneet mukana, ja olisihan se huolestuttavaa, jos kahden viimeisen viikon aikana olisi lukuvuoden tavoitteita saavuttamatta.

Altistuksia Mäntsälän kouluissa tapahtui kirkonkylän koululla ja Myllymäen koululla, joissa molemmissa kunnan opetustoimen henkilökuntaan kuuluvalla todettiin koronavirustartunta. Altistuksen seurauksena 20 oppilasta asetettiin kotikaranteeniin. Riihenmäellä altistuksia ei ole tullut ja henkilöstöä ohjattiin mahdollisiin testeihin pienellä kynnyksellä.

Koulunkäynnin suhteen yläkouluissa siirryttiin niin sanottuihin kotiluokkiin, ja aineenopettajat liikkuivat luokasta toiseen oppilaiden sijaan.

Ehnroosin yläkoululla opintielle palattiin kaksinkertaisin erikoisjärjestelyin, kun lähiopetusta jatkettiin väistötiloissa. Rehtori Jorma Malmivuori näki asiassa silti myös valoisan puolen:

– Tämä meidän parakkielämä oli tähän tilanteeseen sopiva, kun ryhmät voivat olla kaikki omassa tilassaan väljästi ja viettää taukoa parakin ulkopuolella. Oppilaat ovat olleen ihan hyvällä asenteella liikkeellä.

Ruokailussa on eroja. Riihenmäellä ruoka noudettiin aikataulun mukaisesti ja syötiin omissa luokissa, mutta Ehnroosin parakkikoulussa ruokailtiin viereisessä ammattioppilaitoksessa.

– Siellä ruokaillaan neljässä eri tilassa, eli ryhmät eivät sekoitu keskenään, kertoi Ehnroosin rehtori Jorma Malmivuori.

Muuten kouluissa toimittiin yhtenäisen linjan mukaisesti, mutta näin ei voida jatkaa loputtomiin.

Jos tilanne jatkuu tällaisena syksyllä, on kouluissa pakko palata ainakin osittain normaaleihin järjestelyihin. Opetussuunnitelmaan sisältyvät valinnaisaineet edellyttävät väistämättä ryhmien sekoittamista.

Lukuvuosi 2020–2021

Useimmat kunnat ovat julkaisseet esiopetuksen, perusopetuksen, lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten sekä aikuislukioiden työ- ja loma-ajat verkkosivuillaan. Lukuvuoden 2020─2021 koulutyö käynnistyy lähes kaikissa peruskouluissa viikolla 33, yleisimmin 12. elokuuta 2020. Kouluvuosi päättyy lauantaina 5. kesäkuuta 2021.

Koronatilanne edellyttää todennäköisesti sitä, että opetuksen järjestämiseen liittyviä turvallisuus- ja hygieniavaatimuksia on noudatettava myös seuraavana lukuvuonna. Opetushallitus pyrkii tiedottamaan tarvittavista järjestelyistä hyvissä ajoin ennen lukuvuoden alkua.

Opetushallituksen uutinen 20.05.2020

Kommentoi

Palvelut