Maatalousyrittäjä Jussi Aalto otti härkäpavun viljelyyn kymmenen vuotta sitten – "Teollisuus kannusti tähän"

Sadepäivän Jussi Aalto käyttää koneitten huoltoon. Hän huoltaa koneensa itse. Lasse Herrala

Lasse Herrala

– Luonnon armoilla tässä ollaan, pohtii maatalousyrittäjä Jussi Aalto kevään kylvökiireitten lomassa.

– Olen kasvanut maatalouteen lapsesta pitäen. Hyvä puoli on, että itse voi päättää, mitä tekee. Viimeinen päätösvalta on luonnon kädessä. Talous on kuitenkin aina vahvasti mielessä. Yrityksen on pakko kannattaa.

Jussi Aalto viljelee historiallisia mantuja. Vaari Lauri Aalto osti tilan maat Helsingin kaupungilta 1954. Kaupunki omisti tuolloin Hirvihaaran kartanon maineen.

Osan Helsingin kaupungin myymistä metsistä omistaa Mäntsälän kunta.

Aallon perheviljelmällä on erikoistuttu viljaan. Vuokramaineen kylvössä on hieman yli 200 hehtaaria vehnää, ohraa ja härkäpapua. Pääosin maat ovat kotikartanon ympärillä, mutta keskustassa ja Ohkolassa on 20 hehtaarin lohkot.

– Härkäpapu tuli viljelyyn 2010 ja se on sopiva esikasvi vehnälle. Lisäksi se on osa viljelykiertoa. Nyt papua on 40 hehtaarilla.

Teollisuus kannusti valkuaiskasvien viljelyyn. Oliko heillä aavistus siitä, että koronan myötä valkuaisen kysyntä kasvaa, kysyy Aalto.

Hän näkee, että keskustelu omavaraisuudesta on nostanut pohdintoja oman maataloustuotannon välttämättömyydestä.

– Toivottavasti nämä pohdinnat johtavat myös maatalouden arvostuksen nousuun. Ruoan saantia on pidetty itsestäänselvyytenä, mutta ei se kaikkialla ole sitä.

– Menossa on kylvökauden loppu (juttu tehty 15.5.). Härkäpapua on vielä kylvämättä, koska sen viljely sijoittui tänä keväänä kosteahkoille lohkoille. Kylvöaika on tavanomainen.

Viime vuonna päästiin aloittamaan jo 27.4., nyt hieman myöhemmin.

Aallon pelloilla oras nousee pintaan muutamassa päivässä. Nyt tilanne näyttää hyvältä. Liika sade aiheuttaisi sen, että pellon pinta kovettuu hiesusavisilla mailla. Tällöin pinta on ajettava kevyesti rikki.

– Tehtaat ovat pystyneet toimittamaan lannoitteet nopeasti.

Aalto osoittaa isoja lannoitesäkkejä, jotka hän kertoo valmistetun jo viime vuoden puolella tai alkutalvesta. Lannoitemarkkina on ollut hyvin rauhallinen eikä ennustettua raaka-ainepulaa ole tullut.

Tilalla on koeluonteisesti levitetty biokompostia, joka on mädätetty elintarvikejätteestä. Se on sekä maanparannusaine että korvaa osin lannoitusta.

– Tämä on ihan oikea suunta ja tulevaisuutta. Viljelijän kannalta luonnon kiertokulun ymmärtäminen on vain hyvä asia. Me elämme luonnosta.

Viime vuoden sato on markkinoitu. Se oli kohtalainen.

Ohra meni mallastehtaaseen ja vehnä myllylle. Pieni osa viljasta jouduttiin käyttämään rehuksi.

– Viime alkukesän kuiva jakso oli niin pitkä, että se vaikutti satoon.

Ennen kuin Aallon pelloilla aaltoilee syksyn sato, viljelijä odottaa kesältä paljon. Säihin laitetaan toivo.

– Hyvä kesä on sellainen, että sopivin väliajoin sataisi vettä. Se on lähtökohta runsaalle sadolle.

Kommentoi

Palvelut