Tuomioistuimissa peruttu jo noin 5000 istuntoa – Pihla Keto-Huovinen: Jutturuuhka tulossa ja jo ennestään pitkät käsittelyajat venyvät

– Arkeani voisi kuvailla tällä hetkellä hallituksi kaaokseksi, mutta olemme onnistuneet mieheni kanssa jakamaan sen mielestäni hyvin, sanoo Pihla Keto-Huovinen (kok). Sauvo Jylhä

Tanja-Elina Niemi

Vuosi sitten keväällä kihlakunnansyyttäjä, kokoomuksen Pihla Keto-Huovinen, 45, aloitti työt eduskunnassa. Mäntsälässä hän teki historiaa, sillä eduskuntaan on pitäjästä noustu harvoin – eikä joukossa ole liiemmin ollut naisia.

Ensimmäinen vuosi eduskunnassa on takana ja se kului nopeasti.

– Tuntuu, että juurihan vasta kiipesin eduskuntatalon portaita ensimmäistä päivää kansanedustajana ja nipistin itseäni, että onko tämä totta, Keto-Huovinen kertoo ja lisää, että on edelleen äärettömän kiitollinen valituksi tulemisesta.

Mäntsälässä hän osallistuu edelleen valtuuston ja kunnanhallituksen kokouksiin aina kun se vain on mahdollista.

– Itselleni on tärkeää osallistua asuinseutuni kehittämiseen ja olla tietoinen siitä, mitä Keski-Uudellamaalla tapahtuu.

– Korona on muun muassa tällä alueella vaikuttanut voimakkaasti kuntien taloustilanteeseen ja uhkaa palveluiden rahoituspohjaa. Tämä vaikuttaa meihin kaikkiin, vaikka itse ei koronaan sairastuisikaan, Keto-Huovinen sanoo ja jatkaa:

Koronan takia tuomioistuimissa on peruttu noin 5000 istuntoa.

– Pääkaupunkiseutua ympäröivien kymmenen kehyskunnan, joihin siis Mäntsäläkin kuuluu, palveluiden rahoitus pohjautuu paljon keskimääräistä vahvemmin ansiotuloverojen jako-osuuksiin, jotka poikkeusolot ovat nyt romahduttaneet.

Hän toivookin, että hallitus ottaa tulevissa rahoituspäätöksissään huomioon kuntien hyvin hankalan tilanteen.

Ihmisiltä tulee muutenkin nyt paljon viestejä.

– Turvattomuuden tunne on valtava, minkä ymmärrän enemmän kuin hyvin. Äitinä itsellänikin ensimmäiset ajatukset pyörivät siinä, että miten suojaan lapseni ja läheiseni. Mieheltäni muusikkona loppuivat keikat kuin seinään eikä mitään tietoa ole siitä miten ja milloin ne mahdollisesti jatkuvat.

Perheessä on kaksi lasta, esikoinen on toisella luokalla ja kuopus päiväkodissa.

– Koronakriisin kestoa ei kukaan varmasti tiedä, mutta teen itse, kuten muutkin edustajat, kaikkeni, että ihmiset ja yritykset saisivat tukea kriisin yli ja meillä olisi tämän jälkeenkin yrityksiä, jotka pystyvät työllistämään suomalaisia. Lisäksi yritän omassa kulutuksessani tukea suomalaisia yrityksiä.

Koronakevät mullisti kerralla kaiken:

– Olen ollut yhdessä muiden edustajien kanssa hyväksymässä valmiuslain käyttöönottoa ja sen nojalla annettua lainsäädäntöä sekä rajoittamassa meidän kaikkien perusoikeuksia, jotta turvaisimme ihmisten henkeä ja terveyttä. Voin sanoa, että oikeusvaltion ja perusoikeuksien puolustajana on ollut miettimistä.

Ne asiat, joita Keto-Huovinen on erityisesti pitänyt esillä eduskunnassa liittyvät lähisuhdeväkivaltaan, mielenterveysongelmiin ja oikeuslaitoksen resursseihin.

Oikeusjärjestelmän resurssit huolettavat. Keto-Huovisen mukaan syyttäjät tekevät esitutkinnan rajoittamispäätöksiä, joilla jätetään tietyissä asioissa esitutkinta suorittamatta. Joukossa on polkupyörävarkauksia, mökkimurtoja, myymälävarkauksia, vahingontekoja.

– Rajoittamisten määrä on noussut huomattavasti, aiemmin oli tuhat, viime vuonna jo 20 000 rajoitusta.

– Se johtaa siihen, etteivät ihmiset saa asioitaan käsitellyiksi joko ollenkaan tai sitten käsittelyt viivästyvät.

Koronakriisin takia tuomioistuimissa on peruttu noin 5000 istuntoa.

– Se tarkoittaa tilanteen normalisoituessa melkoista jutturuuhkaa ja ennestään pitkien käsittelyaikojen venymistä entisestään.

Useat eri viranomaistahot samoin kuin kansalaiset ovat tuoneet esille huolensa oikeusturvan vaarantumisesta, kun kasvava määrä rikoksia on viime vuosina jäänyt kokonaan selvittämättä, syyttämättä ja tuomitsematta.

– Toinen merkittävä asia on, että syyteprosentit vaihtelevat huomattavasti pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä. Toisessa puolen Suomea asia päätyy käräjille, ja toisaalla ei – ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa asuinpaikastaan riippuen. Rajalliset resurssit johtavat juttujen priorisointiin.

Aarnion parissa ja syyttäjänä 24/7

Pihla Keto-Huovinen kertoo kaipaavansa aiemmasta työstään syyttäjänä eniten työkavereita ja tunnetta, että päivän aikana asiat menevät eteenpäin. Eduskunnassa asiat etenevät hitaasti.

– Oppositiosta niitä tuntuu olevan vielä vaikeampaa saada eteenpäin, mikä välillä turhauttaa, hän kertoo, mutta lisää, että etenkin lainsäädännön vaikutuksia pitää miettiäkin usealta kantilta.

– Päivärytmini on muuttunut sen verran, etten ole 24/7 töissä, kuten viimeiset viisi vuotta syyttäjälaitoksessa, mutta se on edellyttänyt myös sen, että asetan itse rajan, koska edustajan työtä voisi myös tehdä 24/7. Pidemmän päälle se ei ole kuitenkaan tervettä. Mielenkiintoinen työ imaisee helposti mukaansa.

Kommentoi

Palvelut