Korona-aika on lisännyt teinien uutisnälkää

Kuvituskuva. Auli Henriksson/Arkisto

Minna Harmaala

Nuoret ovat koronaepidemian aikana ryhtyneet seuraamaan uutisia entistä tiiviimmin, ilmenee Sanomalehtien Liiton selvityksestä.

13–18-vuotiaiden mediankäyttö on muutenkin selvästi lisääntynyt.

Sanomalehtien Liitto selvitti, miten korona on vaikuttanut 13–18-vuotiaiden nuorten mediankäyttöön ja mitkä ovat heidän tärkeimmät tietolähteensä sekä koronan suhteen että yleisesti isoissa uutisaiheissa. Nuorten mediankäyttö ja korona -tutkimuksen toteutti Kantar TNS.

Uutisten seuraamista kertoi lisänneensä yli 40 prosenttia tutkimukseen vastanneista nuorista. Nuoret seuraavat nyt tavallista aktiivisemmin iltapäivälehtiä, sanomalehtiä ja sosiaalisessa mediassa jaettuja uutisia. Lisäksi he keskustelevat uutisista entistä enemmän oman lähipiirinsä kanssa.

Valtaosa nuorista on lisännyt jonkin median käyttöä korona-aikana. Eniten nuorten media-arjessa on lisääntynyt suoratoistopalveluiden ja YouTuben katseleminen, musiikin kuunteleminen sekä pelaaminen.

Tutkimuksessa selvitettiin myös, mistä nuoret etsivät tietoa yleisesti isoissa uutisaiheissa.

Nuorimman ikäryhmän eli 13–14-vuotiaiden tärkein tietolähde ovat omat vanhemmat ja muu lähipiiri. Tärkeitä tietolähteitä nuorimmille ovat lisäksi somevaikuttajat, kaverit ja somessa jaetut uutiset.

Sen sijaan 17–18-vuotiaille tärkein tietolähde isoissa uutisissa ovat sanomalehdet. He etsivät tietoa lisäksi iltapäivälehdistä, somessa jaetuista uutisista sekä omilta vanhemmilta ja muulta lähipiiriltä.

– Tutkimus osoittaa, että uutismedian ja journalististen sisältöjen merkitys kasvaa merkittävästi näiden ikävuosien aikana. Kun 13–14-vuotiaille vanhemmat, kaverit ja somevaikuttajat ovat tärkeimpiä lähteitä isoissa uutisaiheissa, 17–18-vuotiaille erilaisten journalististen sisältöjen merkitys on keskeinen, kommentoi tiedotteessa mediakasvatusasiantuntija Hanna Romppainen Sanomalehtien Liitosta.

Koronauutisissa nuoret luottavat sosiaaliseen mediaan ja kavereihin vähemmän kuin yleisesti suurissa uutistapahtumissa.

Nuoret kokevat tutkimuksen mukaan koronaa koskevan tiedon arvioinnin vähintään melko helpoksi. Näin vastasi yli 60 prosenttia.

Luotettavimpana koronatiedon lähteenä nuoret pitävät viranomaislähteitä ja eri medioita. Sosiaaliseen mediaan nuoret eivät sen sijaan korona-asioissa luota.

Koronauutisointia on nuorten mielestä varsin sopivasti ja tieto on heistä selkeää sekä ymmärrettävää. Koronauutisten herättämät tunteet ovat kuitenkin varsin negatiivisia. Uutisointi herättää nuorissa ennen kaikkea turhautumista ja kyllästymistä, mutta toisaalta myös kiinnostusta.

Vain viidesosa vastaajista on sitä mieltä, että nuorten ääni kuuluu uutisissa riittävästi. Lähes puolet on sitä mieltä, että nuorten ääntä ja heidän näkemyksiään tulisi kuulla enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lukijalta: Kiertokapula vastaa kysymyksiin jätehuollon perusmaksusta
 2. Keudalle liki 2,5 miljoonaa lisärahoitusta – esimerkiksi opinto-ohjausta voidaan vahvistaa tulevaisuudessa
 3. Pääkirjoitus: Kesäapulaisten valtakunta
 4. Vastuuta ja velvollisuuksia – nuorten työinto ei ole laantunut, vaikka paikkoja oli tänä kesänä vähemmän jaossa
 5. Jukka Lyytisen kolumni: Kylmälaukut kunniaan
 6. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 7. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 8. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 9. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 10. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 11. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 12. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 13. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 14. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 15. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata

Näytä lisää