Mäntsäläläistoimittaja Veikko Niemeltä jännitysromaani

Kirja: Veikko Niemi kirjoittaa Tykkivarkaiden naiselle jo jatko-osaa.

Veikko Niemi työskenteli 1960-70-luvuilla porvoolaislehti Uudenmaan Sanomissa, jonka konttori sijaitsi Valtimontalossa. Samu Karvala

Samu Karvala

Mäntsäläläinen Veikko Niemi, 75, on julkaissut ensimmäisen jännitysromaaninsa Tykkivarkaiden nainen.

Toimittajana yli neljän vuosikymmenen ajan tunnetun Niemen teos ei tavoittele kirjallisuuspalkintoja, mutta kyllä mies juttua osaa iskeä ja tarina kulkee.

– Nautin kirjan kirjoittamisesta. Olin välillä juonen kanssa umpikujassa, mutta selvisin aina eteenpäin, Niemi kertoo.

Tykkivarkaiden naisen tärkeimmät tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun alun Porvoon maalaiskunnan Sikilään, joka on myös Niemen lapsuudenmaisemaa.

– Tapahtumapaikat ovat todellisia, mutta kirja on silkkaa fiktiota, Niemi korostaa.

Niemen päähenkilöt Lauri ja Ritva Kumpumäki ovat sodasta täpärästi selvinnyt rintamakarkuri ja tämän kaunis ja menevä karjalaisvaimo. Molemmilla on hyviä ja vähän huonompiakin luonteenpiirteitä, jotka tuovat säröä tarinaan.

Sikilän perukoilta käynnistyy tapahtumasarja, jossa kylmenee useampi mies ja jolla on yhteytensä Suomen ja Neuvostoliiton korkeimpaan johtoon saakka.

– Välillä unohtuu, että tuolloin Suomessa elettiin todellisia vaaran vuosia. Minulla on lapsuudestani jäänyt elävästi mieleen, millä tavalla Hertta Kuusinen rähjäsi eduskunnassa Suomen herroille, Niemi kertoo.

Niemi kuvaa pilke silmäkulmassa Stalinin ajan Neuvostoliiton komentoketjua, nousussa olevan pääministeri Kekkosen juonitteluja ja poliisien kosteita tutkintamatkoja maaseudulle.

Onpa kirjassa arkielämän erotiikkaakin, toki herrasmiesmäisesti kuvailtuna.

Veikko Niemi muistelee kirjoitelleensa jo lapsena tarinoita inkkareista ja seriffeistä. Kouluvuosilta on jäänyt mieleen runo silkkiperhosesta.

Toimittajan ura kesti yli 40 vuotta. Ensimmäisessä kirjassa meni kuitenkin yllättävän myöhään.

– Eläkkeelle jäämisen jälkeen satsasin veteraanihiihtoon, kunnes alkoi tulla rytmihäiriöitä. Sitten sain ajatuksen kirjasta.

Tykkivarkaiden naista markkinoi Kustannus HD ja Niemikin osallistuu ponnistuksiin kotikonnuillaan.

– Sitä on saatu kirjakauppoihin ja kirjastoihin Porvoossa, Mäntsälässä ja Lahdessa, Niemi sanoo.

Niemi on tuttu Uudenmaan Sanomien ja sittemmin STT:n ja Etelä-Suomen Sanomien aluetoimittajana. Perheellistyminen ja muutto Mäntsälään 1980-luvun alussa pelastivat miehen toimittajien ammattitaudilta.

– Kun istuin 1960-luvun lopulla nuorena poikana Seurahuoneella päätoimittajan, poliisipäällikön ja palopäällikön kanssa, niin kyllä siinä tuli otettua, Niemi muistelee.

Niemi naputtelee täyttä päätä kirjalleen jatko-osaa. Sekin sijoittuu Porvooseen – päähenkilönä on Tykkivarkaiden naisessa poikavuosiaan elävä Jaakko Ylihärsilä, josta tulee tietenkin toimittaja.

– Toiveissa on saada kirja syksyllä julki, Niemi kertoo.

Luvassa lienee mielenkiintoista ajan kuvaa Nesteen tulon myllertämästä 1960-luvun pikkukaupungista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu