Kiinteistövinkki: Talon omat säännöt

Aina ei yhteiselo taloyhtiössä ole auvoista. Tätä elämänmenoa helpottamaan on hyvä olla voimassa taloyhtiön järjestysmääräykset, eli ns. yhtiön omat säännöt.

Järjestysmääräykset voi sisältää sääntöjä muun muassa yhteisten tilojen käytöstä, jätehuollosta, pysäköinnistä ja näiden sääntöjen rikkomisesta.

Järjestyssääntöjen pääasiallinen tarkoitus on tietenkin, että jokainen asukas huomioi omassa asumisessaan ja elämisessään talon toiset asukkaat. Ja kun järjestyssäännöt vahvistetaan yhtiökokouksessa, saadaan mahdollisimman moni osakas jo tietoiseksi säännöistä ja niiden noudattamisen tärkeydestä. Kokouksen jälkeen on suositeltavaa kiinnittää vahvistettu järjestysmääräys sääntöineen yhtiön ilmoitustaululle kaikkien asukkaiden nähtäväksi.

Lähtökohtaisesti taloyhtiön järjestyssääntöjä täytyy noudattaa, mutta niiden tulee olla kohtuullisia, eikä niillä tule sitovasti rajoittaa normaalia asumista ja elämää. Se mitä voidaan pitää normaalina asumisena, voi vaihdella ajan kuluessa ja lainsäädännön muuttuessa.

Sääntöjä laadittaessa tai muutettaessa taloyhtiön tulee huolehtia siitä, että säännöt ovat linjassa voimassa olevan lainsäädännön kanssa.

Järjestyssäännöt toimivat voimassa olleessaan sekä ennaltaehkäisevinä (pelkkä olemassaolo estää järjestyssääntöjen rikkomisen) että jälkikäteen noudatettavina (asiaan voidaan puuttua jälkikäteen esim. pakkokeinoilla).

Järjestyssääntöjen rikkomisesta voi pahimmassa tapauksessa aiheutua merkittäviäkin seurauksia ja siksi niihin ei tule suhtautua vähätellen. Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiöllä on jopa oikeus ottaa osakkaan huoneisto yhtiön hallintaan, jos osakkeenomistaja tai muu huoneistossa asuva ei noudata yhtiön sääntöjä.

Myös vuokranantajalla on samoin perustein oikeus purkaa vuokrasopimus. Viime kädessä asian ratkaisee yleinen tuomioistuin.

Pitkälle päästään kuitenkin jo sillä, että asuttaessa samassa talossa jokainen huomioi siellä myös muut talon asukkaat.

Hyvinkään-Riihimäen-Mäntsälän Kiinteistöyhdistys ry:n palsta palvelee kaikkia taloyhtiöissä asuvia ja niissä osakkeita omistavia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut