Ostotavat ja ostettavat ovat muuttuneet

K-Raudan kauppias Jenny Pirttikosken mukaan kevään hittituotteita ovat selvästi porealtaat ja kylpytynnyrit. Paljut ehtivät jo kertaalleen loppua, mutta uusi kuorma on tulossa. katriina raanto

Katriina Raanto

Matkojen ja tapahtumien peruuntuminen, kokoontumis- ja liikkumisrajoitukset sekä etätyöt ovat lisänneet kotona vietettyä aikaa.

Kodin puutteet, kesken jääneet remontit ja pihan viihtyvyyden lisääminen ovat saaneet remontoijat ja rakentajat aktivoitumaan.

Ylimääräinen energia kanavoidaan nyt kodin ja pihan kunnostukseen. Myös kodin sisustukseen ja vapaa-aikaan liittyvien tuotteiden kysyntä on kasvanut.

– Kun kotona vietetään nyt paljon aikaa, asiakkaat ovat hakeneet pihan ja kodin kunnostukseen ja remontointiin liittyviä tuotteita, muun muassa terassitarvikkeita, kertoo K-Raudan kauppias Jonne Pirttikoski.

Kevään varsinaisiksi hittituotteiksi K-Raudan toinen kauppias Jenny Pirttikoski nimeää vahvasti kotoiluun liittyvät kylpytynnyrit ja porealtaat.

Jonne Pirttikoski kertoo koronaviruksen vaikutuksen näkyvän myös asiakkaiden ostotavassa.

– Verkkokauppaostokset ja meidän paikallisten kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä ja käyttäjämäärät ovat lisääntyneet merkittävästi. Asiakkaita kiinnostavat myös ennakkokeräily- ja noutomahdollisuudet, jotka helpottavat asiointia myymälässä.

Citymarketin käyttötavarapuolen tavaratalopäällikkö Mika Leskisen mukaan lisääntynyt kotoilu ei näy Citymarketin käyttötavarapuolella vielä mitenkään merkittävästi.

– Asumisen, kodintarvikkeiden, vapaa-ajan tarvikkeissa on pientä nousua, ei merkittävää toistaiseksi. Jossain tavararyhmissä on nousua, toisissa myynninkehitys ei niin hyvää, toteaa Leskinen.

Tokmannin sijoittajasuhde- ja viestintäpäällikkö Maarit Mikkonen toteaa kokoontumis- ja liikkumisrajoitusten leikanneen merkittävästi kysyntää erityisesti kivijalkaliikkeiltä.

Poikkeussääntöjen tultua voimaan Tokmannin asiakasvirrat ovat pienentyneet, mutta toisaalta keskiostoksen määrä on kasvanut.

Asiakasvirrat ovat pienentyneet selvimmin kauppakeskuksissa sijaitsevissa noin 20 Tokmannin myymälässä.

– Vähittäiskauppaa on siirtynyt verkkoon. Tokmannin verkkokaupan myynti kasvoi vahvasti maaliskuun lopusta alkaen, kertoo Mikkonen.

Myynti oli vahvaa erityisesti seuraavissa tuoteryhmissä: urheilu ja harrastukset, piha- ja puutarha, siivous ja puhdistus sekä kodin sisustus.

Normaalia selvästi enemmän myyneitä tuoteryhmiä Tokmannilla ovat elintarvikkeet, saippuat, kodin puhdistusaineet ja siivoustarvikkeet sekä urheiluun ja vapaa-aikaan liittyvät tuotteet.

Vastaavasti pukeutumisen tuotteiden myynti on edellisvuotta selvästi alhaisemmalla tasolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Taidetta Lahankosken myllyllä Pornaisissa
 2. Maailmanperintökohde joka mahtuu jalkojen väliiin - Struven ketjulla selvitettiin maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla
 3. Lukijalta: Mitä konsultit todella tietävät?
 4. Lukijalta: Kiertokapula vastaa kysymyksiin jätehuollon perusmaksusta
 5. Keudalle liki 2,5 miljoonaa lisärahoitusta – esimerkiksi opinto-ohjausta voidaan vahvistaa tulevaisuudessa
 6. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 7. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 8. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 9. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 10. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 11. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 12. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 13. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 14. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 15. Pääkirjoitus: Kesäapulaisten valtakunta

Näytä lisää