Lapset kouluille torstaina

Monissa kodeissa käy parhaillaan kova kuhina. Koulureppuja pakataan pitkästä aikaa. Peruskoululaiset palaavat torstaista lähtien kouluun toukokuun ajaksi.

Mäntsälän peruskoulut aloittavat lähiopetuksen ja se jatkuu lauantaihin 31. toukokuuta asti. Lapset ovat siis kaksi ja puoli viikkoa opetuksessa kouluilla.

Takana on melkein kahden kuukauden etäopiskelujakso koronaepidemian vuoksi. Lapset olivat edellisen kerran kouluilla maanantaina 16. maaliskuuta. Tiistaina 17. maaliskuuta kouluilla oli vielä lähiopetusta, mutta vain osa lapsista tuli kouluun.

Nytkään kaikki lapset eivät tule kouluille. Lomahakemuksia on tullut rehtoreille vaihtelevasti.

Poissaolon todellinen syy on koronavirus, mutta pelko sairastumisesta ei riitä loman saamiseen. Loman saamisen syyksi on siis kirjattu jotain muuta.

Koulukohtaiset erot ovat suuria. Noin 660 oppilaan Riihenmäen yhtenäiskoulussa oli tullut noin 80 lomailmoitusta maanantai-iltapäivään mennessä.

– Ilmoitusten määrä kasvaa varmasti vielä, rehtori Saija Hellström kertoo.

Rehtorit käsittelevät kunkin koulun lomapyynnöt.

Kirkonkylän alakoululla loman pyytäjiä on ollut suhteessa enemmän.

– Noin kolmannes lapsista on (tämän hetken tiedon mukaan) jäämässä lomalle, rehtori Taina Ahonen kertoo.

Lähes 300 oppilaan Kirkonkylän koululla tämä merkitsee vajaata sataa oppilasta.

Kirkonkylällä on pois siis joka kolmas, Riihenmäellä noin joka kahdeksas. Joka tapauksessa valtaosa lapsista on menossa kouluille toukokuun ajaksi.

Lomalle jääminen ei tarkoita läksyistä vapautumista, vaan lomalla olevat lapset saavat tehtävät opettajilta loppukauden ajaksi.

Koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvat voivat jäädä pois kouluilta. Heille saatetaan tarvittaessa järjestää etäopetusta. Jos lapsi ei kuulu riskiryhmään, etäopetusta ei järjestetä, vaikka huoltajat sitä haluaisivat.

Tavallista pienempi oppilasmäärä saattaa hieman helpottaa opetuksen järjestämistä loppukevään osalta. Isolla koululla erityisjärjestelyjen tarve on ehkä vielä suurempi kuin pienellä.

– Ryhmäkoot pidetään pieninä, kouluun tuloa porrastetaan vähän ja sisäänkäyntejä lisätään. Opetusta myös siirretään osaksi lukiolle, Hellström kertoo Riihenmäen varautumisesta.

Riihenmäellä alaluokkien tulo porrastetaan niin, että osa luokista tulee kello 8.30 ja osa kello 9.15. Koulusta lähtö on myös porrastettu.

Riihenmäellä on normaalisti kolme ovea, joista oppilaat tulevat sisälle. Nyt sisääntuloa on järjestelty niin, että useampia ovia on otettu käyttöön.

– Ne ovat lähellä kunkin luokan opetustilaa, Hellström kertoo.

Lukio pysyy etäopetuksessa koko kevään, ei sen tiloja voi käyttää muuhun. Lukiolle siirretään kaksi Riihenmäen ryhmää alakoululta sekä osa yläkoulun opettajista. Yläkoululaiset siis kulkevat osalle tunneista Riihenmäeltä lukiolle.

Lapset ja vanhemmat saavat tietoja kunkin koulun järjestelyistä Wilma-verkkopalvelun kautta.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut