Perheen kanssa metsään

Talvikki Lyytinen kirjoitti oppaan lapsiperheen metsäretkille. Metsäkirjojen kirjoittaminen on perheessä tapa. Jukka Lyytinen kirjoitti sellaisen toissa vuonna.

Talvikki Lyytinen liikkuu paljon kodin lähimetsissä. Pasi Huuhtanen

Pasi Huuhtanen

Metsästä on tullut Lyytisen perheelle jos ei pakkomielle niin hyvä tapa. Perhe muutti toistakymmentä vuotta sitten Sälinkäälle keskelle metsää. Varsinainen lähinaapuri on metsä, vaikka jonkun matkan päästä löytyy talojakin.

Mies Jukka Lyytinen kirjoitti toissa vuonna kirjan Metsä - hyvää mieltä ja rentoa oloa metsästä. Se palkittiin vuoden luontokirjana 2018.

Nyt Talvikki Lyytinen on kirjoittanut kirjan Metsäretki - lasten kanssa luontoon. Hänen kirjassaan paneudutaan metsään lapsiperheen näkökulmasta. Konstailemattomasti, niin kuin lasten kanssa on useimmiten paras.

Talvikki Lyytinen on lapsiperheen äiti, toimittaja ja kirjailija. Mikä sai kirjoittamaan metsäkirjan juuri lapsiperheen näkökulmasta?

– Minulle on vuosien varrella kertynyt paljon leikki- ja retkivinkkejä omien lasteni kanssa luonnossa touhuiluista. Kokemusta on myös siitä, mikä juttu on toiminut ja mikä taas ei…

– Ajattelin, että valmiit leikki-, retki- ja eväsideat innostaisivat ja helpottaisivat metsään lähtemistä ja luonnon mahdollisuuksien hyödyntämistä lasten kanssa arjen muiden kiireiden keskellä..

Millainen on oma suhteesi luontoon?

– Eiköhän tuo ole ihan mutkaton. Luonto on minulle rauhoittumisen ja hyvänmielen paikka. Biologian cumua suorittaessa tuli opeteltua tunnistamaan useita satoja kasveja latinankielisine nimineen. Mielenkiintoista tietenkin osata sitäkin, useimmiten retkilläni en kuitenkaan keskity yhdenkään lajin tunnistamiseen vaan nautin yleisesti ottaen luonnon kauneudesta ja raittiissa ilmassa oleilusta.

Mitä tykkäät tehdä metsässä?

– Patikoida, oleilla, kuunnella luonnon ääniä, seurata vuodenaikojen vaihtelua ja niiden vaikutusta koko metsään niin eläinten kuin kasvienkin osalta.

Oletko hyötykäyttäjä: marjastaja, sienestäjä, metsästäjä?

– Kerään marjoja ja sieniä, mutta olen tässä asiassa laiska ja kerään vain pieniä määriä. Yhden reissun saalis tulee käytetyksi kerralla esim. mustikkapiirakkaan.

Miehesi Jukka kirjoitti myös metsäkirjan. Metsä taitaa olla teidän juttunne? Oletteko tavanneet metsässä?

– Heh, ei metsässä. Tapasimme vuonna 2003 Molly Malones -baarissa Helsingin keskustassa. Asuimme silloin molemmat Helsingissä.

Onko metsissä näkynyt tänä keväänä enemmän ihmisiä kuin tavallisesti?

–Lähimetsissä ei eroa ole huomannut. Paljon on tietysti ollut juttua, että ihmiset ovat rynnänneet luontoon laumoittain näin korona-aikana virkistymään ja rentoutumaan. Suosituimpia laavujakin piti sulkea, kun suosio kasvoi niin suureksi, ettei turvavälejä pystytty pitämään.

Missä metsissä käytte? Ja millainen on suosikkimetsäsi, jos sellaista on?

– Suurimman osan aikaa lähialueiden metsissä. Kaikki metsät ovat hienoja. Jos joku täytyisi valita, niin ehkä kuiva kangasmetsä. Pidän tämän metsän kasvillisuudesta ja siellä on helppo patikoida.

Mitä toivot suomalaisilta metsässäkävijöiltä?

– Luonnon arvostamista. Jos on eväsvehkeitä mukana, niin kaikki roskat pitää kerätä mukaan eikä niitä saa jättää metsään.

Metsäretki - lasten kanssa luontoon

Talvikki Lyytinen

Kerttakeskus

Mäntsälässä kirjaa myy Kipa-kirjakauppa.

Lyytinen suosittelee valitsemaan sellaista metsätekemistä, mikä kiinnostaa myös itseä.

– Silloin välittyy aito innostus ja aikuisellakin on mukavaa.

– Ei tarvitse olla kävelevä luonnontietopankki, asioita voi tutkia ja ihmetellä yhdessä lapsen kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lukijalta: Kiertokapula vastaa kysymyksiin jätehuollon perusmaksusta
 2. Keudalle liki 2,5 miljoonaa lisärahoitusta – esimerkiksi opinto-ohjausta voidaan vahvistaa tulevaisuudessa
 3. Pääkirjoitus: Kesäapulaisten valtakunta
 4. Vastuuta ja velvollisuuksia – nuorten työinto ei ole laantunut, vaikka paikkoja oli tänä kesänä vähemmän jaossa
 5. Jukka Lyytisen kolumni: Kylmälaukut kunniaan
 6. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 7. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 8. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 9. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 10. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 11. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 12. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 13. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 14. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 15. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata

Näytä lisää