Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kela nopeuttaa työttömyyskorvausten käsittelyä koronaepidemian takia

Työttömyysetuushakemusten käsittelyä nopeutetaan koronaepidemian takia, tiedottaa Kela.

Maanantaina voimaan tulleet työttömyysetuuden sovittelun ja ennakkomaksun muutokset nopeuttavat etuuden maksamista.

Muutokset ovat voimassa lokakuun loppuun, johon asti työtulot sovitellaan yhteen työttömyysetuuden kanssa neljän viikon tai kuukauden mittaisissa jaksoissa, vaikka jaksoon sisältyisi päiviä, joilta hakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen.

Jakson aikana maksetut palkat siis huomioidaan sovittelussa, vaikka palkan maksupäivältä ei olisi oikeutta työttömyysetuuteen. Vastineeksi sovittelujakson aikaista palkkaa ei muunneta vastaamaan kuukausipalkkaa, vaan se otetaan huomioon sellaisenaan.

Jos työttömyys jatkuu, asiakas ilmoittaa normaalisti työttömyys- ja työssäolopäivät ja työtulot sovitellaan ilmoituksen mukaan. Kela saa tiedot palkkatuloista tulorekisteristä.

Yrittäjän kohdalla riittää oma ilmoitus tuloista, kun tavallisesti yritystoiminnan tulojen sovittelussa käytetään edellisen vuoden verotustietoja.

Jos yrittäjän tulot ovat muuttuneet koronavirusepidemian vuoksi, yrittäjä voi väliaikaisesti itse ilmoittaa tulot, jotka sovitellaan yhteen etuuden kanssa, Kela tiedottaa.

Muuttuneet tulot ilmoitetaan työttömyysajan ilmoituksessa, joka täytetään säännöllisesti, jos työttömyys jatkuu.

Lain muutoksen myötä työttömyysetuus voidaan myös hakemuksen perusteella maksaa etukäteen kuuden kuukauden ajalta entisen kahden kuukauden sijaan.

Kelaan saapuneiden työttömyysetuushakemusten määrä alkoi pienentyä huhtikuun puolenvälin jälkeen. Myös avointen hakemusten määrä on pienentynyt, sillä hakemuksia on pystytty käsittelemään TE-palveluiden antamien lausuntojen perusteella.

Kela odottaa saavansa runsaasti hakemuksia touko-kesäkuussa.