Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikki alkoi suuresta kurpitsasta

Jättikasvikset Mäntsälässä tehtiin viikonloppuna 12 Suomen ennätystä.

Mäntsälässä oli tarjolla useita tapahtumia, mutta tulijoita riitti mukavasti Saarelle jättikasvisten SM-kisoihin.

Portilla kävi ilmi, että suurin osa katsojista halusi nähdä jättikurpitsoja ja mukavasti niitä olikin kilpailemassa tittelistä.

– Pääosa yhdistyksen jakamista siemenistä tulee kilpailukasveista. Erityisesti kurpitsoilla on tarkkaa, että pölytys tapahtuu suljetusti. Jalostaminen tapahtuu eläinten jalostamisen kanssa samalla tavalla. Itse kasvatan perunaa ja porkkanaa, mutta jättikasvien kasvattaminen on minulle lisämauste, kertoo portilla liikennettä ohjaava yhdistyksen varapuheenjohtaja Timo Ruohonen Kärkölästä.

Rauno Selamaa toi kilpailuihin 46,8 kg painavan Marrow -kurpitsan.

– Lienee uusi Suomen ennätys, aiempi oli 45 kg. Tämä kasvoi Nurmijärvellä taivasalla. Kasvatan chiliä, valkosipulia ja passionhedelmiä ulkosalla kuin myös erilaisia kurpitsoja.

– Tämä on edullista puuhaa, kun yhdistyksen pienellä jäsenmaksulla saa ilmaiseksi siemeniä ja pääsee kokeilemaan kasvatusta. Minulle tämä on harrastus ja sellaiseksi se jääkin, elannon hankin muualta. Kisan jälkeen vien tämän kauppaan näytille. Kurpitsojen kasvatus on metkaa touhua, kun lehvistössä kulkiessa voi kompastua metriseen kurpitsaan, josta ei ole ollut mitään tietoa, naureskelee tyytyväisenä ennätyskurpitsan äärellä Keravalla asuva Selamaa.

Punnitseminen on melkoista puuhaa. Avantin hallintalaitteisiin oli saatu Juha Kyrö ja hienosti jätit siirtyilivät. Viimeiseksi puntarille siirtyi ulkomitoiltaan suurin kurpitsa ja vaaka näytti 369,5 kg. Suomen ennätys on vuodelta 2012, 716 kg. Maailmanennätys on 1054 kg.

- Voittaja kasvoi ulkona harvon alla. Hiekkapeti on oltava, mökki päällä jai lisälämpöä olisi oltava. Tänä kesänä sitä jäi puuttumaan, kertoi kasvattaja, kouvolalainen Vesa Hermunen