Mäntsäläläiset muiluttivat miehen sorakuopalle – "mikä sormi leikataan ensimmäisenä pois?"

Kaksi mäntsäläläistä miestä tuomittiin harvinaisesta rikoksesta. Arkistokuva

toimitus

MÄNTSÄLÄ | Kaksi mäntsäläläistä miestä tuomittiin vankeuteen rikoksista, jotka huipentuivat kolmannen miehen muiluttamiseen sorakuopalle kesällä 2015 ja väkivallalla uhkailusta siellä.

31-vuotias mäntsäläläismies sai 1 vuoden 1 kuukauden ehdottoman tuomion törkeästä vapaudenriistosta, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta ja vahingonteosta.

Hänen 27-vuotias rikoskumppaninsa tuomittiin törkeästä vapaudenriistosta 11 kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja oheissakkoon.

Tuusulan käräjäoikeus tuomitsi miehet myös maksamaan yhteensä 5 600 euroa erilaisia korvauksia uhrille, joka asui tuolloin Mäntsälässä, mutta on nyt uhkailujen vuoksi muuttanut muualle.

Tuomioihin johtaneiden rikosten taustalla olivat uhrin ja 31-vuotiaan miehen riidat.

Uhri oli aiemmin vaatinut tältä korvauksia autonsa vahingoittamisesta. Hänen mukaansa tämä oli rusikoinut hänen autonsa pesäpallomailalla huhtikuussa 2015.

Myöhemmin uhri perui rikosilmoituksen 31-vuotiaan tunkeuduttua hänen majapaikkaansa ja potkaistua häntä päähän hänen ollessaan nukkumassa.

Tilanne miesten välillä ei kuitenkaan rauhoittunut.

Heinäkuussa 2015 uhkailun kohteena ollut mies muilutettiin sorakuopalle Mäntsälässä. 31-vuotias ja hänen 27-vuotias kaverinsa pakottivat uhrin mukaansa. Sorakuopalle ajettiin uhrin autolla.

Muilutuksen syyksi kaksikko kertoi, että uhri oli loukannut erästä naista.

Uhri kertoi joutuneensa sorakuopalla soittamaan kyseiselle naiselle ja pyytämään tältä anteeksi, vaikka hänellä ei kertomansa mukaan ollut mitään tekemistä tämän kanssa.

Muiluttajilla oli mukanaan ilmakivääri ja viidakkoveitsi. Syytteen mukaan he latasivat ilma-aseen pienoiskiväärin patruunalla ja uhkasivat ampua uhrin.

Lopulta nuorempi miehistä ampui vain uhrin autoa.

Viidakkoveitsellä kaksikko uhkasi katkaista uhrin sormet. "Mikä sormi leikataan ensimmäisenä pois", vanhempi miehistä oli uhrin mukaan kysynyt.

Muilutettu pelkäsi henkensä edestä, minkä vuoksi käräjäoikeus piti tekoa törkeänä,

Tuomitut myönsivät sorakuopalla käynnin sekä viidakkoveitsen ja aseen mukana olon, mutta kiistivät törkeän vapaudenriistoon. Heidän mukaansa sorakuopalla oltiin yhteysymmärryksessä ja asianomistaja olisi ollut milloin tahansa vapaa lähtemään.

Tapahtumaketjun alkupäässä olleen auton vahingoittamisen 31-vuotias myönsi Tuusulan käräjäoikeudessa. Hän kuitenkin kiisti siihen liittyneen syytteen oikeudenkäynnissä kuultavan uhkailusta.

Hän myönsi menneensä uhrin majapaikkaan ja herättäneensä tämän, mutta ei suinkaan potkaisemalla tätä voimakkaasti päähän, vaan tökkäisemällä tätä jalkaterällä olkapäähän. Jalka oli hänen mukaansa osunut vahingossa nukkuvaa miestä leukaan.

Harvinainen rikos

Törkeä vapaudenriisto on melko harvinainen rikos. Siitä on vähän ennakkopäätöksiä.

Tilastojen mukaan keskimääräinen rangaistus on yli vuosi vankeutta.

Mäntsälässä törkeään vapaudenriistoon 2015 syyllistyneestä kaksikosta vanhempi tuomittiin ehdottomaan vankeuteen. Hänellä oli aiempia tuomiota.

Nuoremmalla ei ollut aikaisempaa rikosrekisteriä. Hän selviytyi ehdollisella vankeusrangaistuksella ja oheissakolla.

Käräjäoikeuden ratkaisu ei ole lainvoimainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu