Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Yhä useampi uusmaalainen yritys kärsii koronasta – Hallitus saa talouskriisin hoidosta sapiskaa

Koronakriisi vaikuttaa yhä voimakkaammin yritysten liiketoimintaan Uudellamaalla, selviää Kauppakamarin uunituoreesta kyselystä.

Kauppakamari on kysynyt yrityksiltä koronakriisin vaikutuksista nyt neljä kertaa.

Tuorein kysely tehtiin 4. toukokuuta. Uudellamaalla useampi kuin kolme neljästä vastaajasta kertoi nyt, että koronavirus on vaikuttanut liikevaihtoon negatiivisesti. Näistä 43 prosenttia kertoi vaikutuksen olleen suuri.

Ensimmäisessä kyselyssä 18. maaliskuuta lähes joka toinen yritys vielä sanoi, ettei korona ole kurittanut liikevaihtoa, ja 23 prosenttia raportoi liikevaihdon pudonneen paljon.

– Käytännössä tilanne pahenee päivä päivältä, kommentoi Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen.

Työllisyysvaikutukset näyttävät toistaiseksi jääneen maltillisemmiksi kuin liikevaihdon lasku: Uudenmaan yrityksistä 54 prosenttia on pystynyt pitämään tai jopa lisäämään henkilöstönsä määrää.

Työllisyysnäkymien kuitenkin odotetaan heikkenevän tulevina kuukausina.

Kahden seuraavan kuukauden aikana lähes yhdeksän kymmenestä uusmaalaisesta yrityksestä odottaa liikevaihtonsa laskevan.

Lähes joka toinen ennakoi liikevaihdon pudotuksen olevan suuri.

Toisaalta tulevaisuudennäkymät vaikuttavat hieman petraantuneen, sillä aiempaa useampi arvioi liikevaihdon pysyvän samana tai jopa kasvavan.

Aiempaa harvempi yritys myös näkee konkurssiuhan merkittävästi lisääntyneen. Luku on kuitenkin yhä 29 prosenttia eli lähes joka kolmas.

Markku Lahtinen arvelee hieman parantuneiden näkymien taustalla olevan muun muassa se, että ensishokki alkaa väistyä ja myös valtiolta on tullut rauhoittavaa tietoa esimerkiksi erilaisista haettavissa olevista tuista.

– Muussa kriisin hoidossahan hallitus on onnistunut hyvin sekä yritysten että kansalaisten mielestä. Tällaiset asiat varmasti rauhoittavat tilannetta. Myös lomautukset ovat aika hyvä puskuri ja yritykset ovat nyt oppineet, että sellainenkin elementti on olemassa.

Hallituksen ponnistuksiin yritykset ovat varsin tyytyväisiä koronatoimissa, mutta tyytymättömiä epidemiaan liittyvässä talouskriisissä.

Uusmaalaisista vastaajista 79 prosenttia näkee hallituksen onnistuneen epidemian hoidossa vähintään melko hyvin.

Talouskriisin hoidosta myönteisen arvion antaa vain 27 prosenttia.

Kriittisimpiä ovat yritykset, joiden liikevaihto on alle 10 miljoonaa euroa. Toimialoista kielteisimmin suhtautuvat rahoitus- ja vakuutusalan sekä sosiaali- ja terveysalan yritykset.

Yritykset kaipaavat nyt nopeita suoria tukia ja rajoitusten ripeää asteittaista väljentämistä.

Yritysten mielestä parhaillaan valmistelussa olevia uusia yritystukijärjestelyjä on voitava suunnata myös kiinteisiin kuluihin ja henkilöstökustannuksiin, jotta mahdollisimman moni työpaikka ja yritys ovat olemassa syksylläkin.

Samoin yritykset haluavat hallitukselta ja viranomaisilta selkeitä ja täsmällisiä ohjeistuksia rajoitusten tulevasta purusta.