Kysely: Kunnat eivät halua hoitajamitoituksen nostoa, hoitotakuun kiristämistä eivätkä oppivelvollisuusiän nostamista – "Kunnissa toivotaan työrauhaa"

Lähes kaikki kunnat pitävät tarpeettomana hoitajamitoituksen nostamista, hoitotakuun kiristämistä ja oppivelvollisuusiän nostamista nykyisessä koronatilanteessa, selviää Kuntaliiton kyselystä.

Mainittuihin kiristyksiin suhtautuu kriittisesti yli 90 prosenttia kunnista. Yleistä palveluvelvoitteiden laajentamista pitää tarpeettomana peräti 96 prosenttia.

Kuntaliiton kysely koski koronakriisiä ja sen jälkihoitoa.

Selvä enemmistö kunnista katsoo, että nykyisiä tehtäviä tai velvoitteita tulisi vallitsevassa tilanteessa pikemminkin karsia.

– Kuntien näkemyksen mukaan nyt ei ole sopiva aika lisätä kuntien työtaakkaa eikä taloudellista rasitusta uusilla tehtävillä tai velvoitteilla. Kunnissa toivotaan työrauhaa toimivien hyvinvointipalveluiden palauttamiseksi, toteaa Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen tiedotteessa.

Kunnat vastustavat uusia velvoitteita kuntatyypistä ja -koosta riippumatta, mutta kriittisimmin niihin suhtautuvat yli 50 000 asukkaan kunnat.

Kuntien mielestä olisi tarpeen käynnistää valtion ja kuntien yhteinen selvitys koronakriisin vaikutuksista kunta- ja aluetalouteen sekä elinkeinorakenteeseen.

Kaksi kolmesta kunnasta katsoo, että selvitys pitäisi aloittaa välittömästi.

Kysely

Vastaajina kaikki yli 50 000 asukkaan kunnat

Kuntaliitto teetti kunnille kyselyn koronakriisistä ja sen jälkihoidosta vuonna 2020.

Kyselyllä kartoitettiin kuntakentän näkemyksiä niistä toimenpiteistä ja niiden vaiheistuksesta, joilla koronakriisin jälkihoito ja Suomen jälleenrakennuksen suunnittelu voitaisiin toteuttaa järkevästi.

Kysely toteutettiin 27.–30.4.2020.

Sähköiseen kyselyyn vastasi yhteensä 163 kuntaa 310:stä. Vastaajien joukossa olivat kaikki yli 50 000 asukkaan kunnat.

Vastanneissa kunnissa asuu yhteensä 4,3 miljoonaa asukasta eli 78 prosenttia koko maan väestöstä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut