Alpo Mannisen uutuuskirjassa ollaan isänmaan asialla

Risto Kormilainen

Mäntsälä on ollut aiemminkin Alpo Mannisen romaanien keskeinen tapahtumapaikka. Hänen uusin, kuudes romaaninsa Vihreäpukuiset vie Mäntsälän lähiseuduille, mutta ei suinkaan marsilaisten arvoitusta ratkomaan, vaan jäljittämään salaperäistä operaatiota, jossa vihreisiin pukeutuneilla miehillä on jotain suunnitteilla.

Manninen on syntyisin Suomussalmelta ja niinpä myös romaanin päähenkilöiden Kyösti Nikkarin ja Valto Kunnarin juuret juontuvat Kajaaniin ja Suomussalmelle.

Kyösti ja Valto kuuluvat Kerho 18:aan, joka koostuu vanhoista reserviläisistä ja erilaisten kurssien kävijöistä. Heillä on yhteisiä harrastuksia viikoittain.

Kyösti on porukan nokkamies ja yhteishenki on korkealla. Hurtti huumori lentää ja porukkahenki on tiivis.

Keravanjärvellä oli havaittu erikoinen miesporukka. Valkoisessa pakussa päivystävä vihreäpukuinen henkilö oli herättänyt huomiota.

Kerho 18 päättää ryhtyä selvittämään, mistä oikeastaan tapahtumissa on kyse. Niin poliisi kuin suojelupoliisikin kiinnostuvat asioista.

Manninen kuvaa realistisesti Nikkarin ja Kunnarin arkielämää, joka soljuu tavallisesti golfin pelaamisen ja talonpidon merkeissä.

Myös molempien vaimot vilahtavat siellä täällä. Parisuhteen kiemuroita olisi Mannisen toivonut käsittelevän syvällisemmin, sillä nyt vaimojen osuus jää valjuksi.

Tapahtumat vyöryvät vauhdilla eteenpäin ja kerholaiset päättävät selvittää myös drone-kuvauksia hyväksi käyttäen, mistä erikoisesta tapahtumasarjasta on oikein kyse.

Manninen rakentaa juonta vähä vähältä kantavaksi kokonaisuudeksi. Hän käyttää paljon dialogia, joka on lyhyttä, terävää ja tiheästi juonta kuljettavaa.

Vihreäpukuiset toteuttavat lopulta operaation useissa eri kohteissa nopeasti ilman minkäänlaista väkivaltaa. Kyöstillä ja Valtolla kumppaneineen on ratkaiseva rooli tapahtumien kulussa.

Jonkin verran tiivistämistä ja syventelyä Mannisen romaani jää kaipaamaan, vaikka muuten osoittautuu samalla kertaa sekä veijarimaiseksi että vakavaksi teokseksi, joka puhuttelee ajankohtaisuudellaan.

Alpo Manninen: Vihreäpukuiset. 208 s. BoD 2020.

Kirjoittaja on suomussalmelainen rovasti, kirjailija, kirjallisuuskriitikko.

Kommentoi

Palvelut