Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuleeko minikiivistä kesäpuutarhan hitti?

Kivapihan puutarhurit Petra Pernu ja Risto Idman esittelevät ehkäpä yhden kesäpuutarhan yllätyskasvin, kiivin. Sitä on pidetty lämpimien maiden kasvina.

– Kyseessä on köynnöskasvi, minikiivi, joka vaatii aurinkoisen kasvupaikan, tietää Idman.

Hedelmän voi syödä, vaikka se onkin kaupan hedelmäkorista ostettua pienempi. Hyvällä ja suojaisella kasvualustalla kiivi voi myös talvehtia.

Pernu suosittaa parvekkeelle maljaköynnöstä. Se kukkii runsaasti ja pitkälle syksyyn, ensi pakkasiin asti. Se kestää aurinkoa, kunhan sitä muistaa kastella.

Myös verbera kukkii pitkään eikä pelkää paistetta. Tietysti kesään kuuluvat perinteiset pelargoniat ja annansilmät.

– Kastelulannoite on helppo tapa pitää kukintaa yllä. Sitä voi antaa laimeana liuoksena joka kastelukerta. Toinen tärkeä asia on kasvupaikan valinta ja se, miten kasvi kannattaa istuttaa. Jokaiselle kasville on oma luontainen ympäristönsä, siihen annamme mielellämme ohjeita, jatkaa Pernu.

– Toukokuun alussa tarjolla on jo perinteiset orvokit ja petuniat. Lasitetulle parvekkeelle kukan voi hankkia jo nyt. Hallaa kannattaa varoa, sanoo Idman.

– Jos olet kasvattanut taimia sisällä, ne kannattaa ulkoiluttaa. Se merkitsee totuttautumista ulkosalla selviytymiseen. Aamulla ulos ja yöksi sisälle suojaan pakkasilta. Hallaharso on hyvä hankinta.

Puutarhurit neuvovat katsomaan, missä kunnossa perennapenkit ovat talven jäljiltä. Vähäluminen talvi ei ole ollut paras mahdollinen.

Kiirettä ei kannata pitää, sillä perennat saattavat lähteä kasvuun myöhemminkin.

Pensaista tyypillisiä ovat angervot ja runsaskukkaiset hortensiat. Magnolia on tullut jäädäkseen. Se menestyy Mäntsälän talvessa, jos kasvupaikka on suotuisa. Hortensiat sopivat myös kuivakukiksi.

Omenapuut voi leikata kukkimiseen saakka. Vanhat oksat kannattaa poistaa pensaista ja puista.

Kasvimaalle voi kylvää jo porkkanat ja punajuuret. Jos perunaa haluaa, senkin voi istuttaa, kun maa on lämmennyt.

Talven jälkeen nurmikko saattaa vaatia kunnostusta. Monissa puutarhoissa ongelmana on sammal. Nopein tapa on tietysti poistaa sammal mekaanisesti.

– Kalkitus auttaa sammalen kurissapitoon. Se tulee tehdä keväällä. Kalkki tukahduttaa sammalta ja lannoitus voimistaa nurmikon kasvua. Ne yhdessä lupaavat hyvälaatuisen nurmikon. Yksi keino on ilmastus. Markkinoilla on myös sammalsyöppöä lannoitteena, joka ravitsee nurmikon kasvua. Nestemäinen sammalsyöppö on tehokkaampi, tietävät puutarhurit.