Lapset kouluille ensi viikon torstaista lähtien

Opetus: Peruskoulu ja varhaiskasvatus toimivat poikkeusoloissa, mutta perusjuttu on sama vanha tuttu. Turvallisuuteen ja hygieniaan entistä enemmän huomiota.

Koulut avautuvat Mäntsälässä 14, toukokuuta eli reilun viikon päästä. Mäntsälässä mennään samaan tahtiin kuin koko valtakunnassa.

Kyseessä on valtioneuvoston tekemä periaatepäätös, jota noudatetaan kaikkialla maassa. Sen mukaan opetuksen rajoitukset puretaan hallitusti ja porrastetusti.

Opetuksen ja varhaiskasvatuksen rajoitukset eivät enää ole välttämättömiä pandemian torjumiseksi sillä tavalla toteutettuina kuin ne ovat olleet lähes kahden kuukauden ajan.

Oppilaat palaavat siis kouluun. Opetus on kuitenkin monilta osin erilaista kuin ennen pandemiaa.

– Tällä viikolla suunnitellaan, miten opetus järjestetään niin, että se on turvallista, opetuspäällikkö Janne Mäkinen kertoo.

Mietintälistalla ovat ainakin opetus, ruokahuolto, siivoukset ja koulukuljetukset.

Maan hallituksen taholta tuli vinkkinä, että opetuksen voisi porrastaa. Se ei kuitenkaan ole ainoa tapa saada kouluihin väljyyttä, jotta tarvittavat turvavälit voidaan pitää.

– Käymme läpi paikkoja, joissa opetusta voisi järjestää koulurakennusten lisäksi, Mäkinen kertoo.

Jos opetusta siirretään osaksi pois varsinaisista kouluista, pitää miettiä muun muassa se, miten oppilaat pääsevät ruokailemaan.

Syömistä tarkennetaan niin, että ruokailuun mennään nykyistä pienemmissä ryhmissä. Tämä koskee erityisesti niitä kouluja, joissa on isot ruokasalit ja syömässä on käyty yhtä luokkaa suuremmissa kokoonpanoissa.

Koulukuljetuksiin ei hallintojohtaja Esa Siikaluoman mukaan ole tämän hetken tietojen mukaan tulossa muutoksia. Entiset koulukuljettajat ovat jatkamassa.

Opetuksen porrastamista niin, että osa oppilaista käy koulua aamupäivisin ja osa iltapäivisin Mäkinen ei kommentoi tässä vaiheessa lainkaan.

– Nyt tehdään käytännön suunnitelmia. Niistä tiedotetaan perheille esimerkiksi Wilma-viesteillä, hän kertoo.

Käsienpesu ja muu siisteys nousee entistä suurempaan arvoon.

– Juuri tänään kävimme teknisen toimen kassa läpi mahdollisuuksia järjestää ylimääräisiä käsienpesupaikkoja kouluille. Samoin on huolehdittava, että saippuaa on jatkuvasti samoin kuin paperipyyhkeitä, Mäkinen kertoi maanantaina.

Vaikka hygienia edellyttää ennen kaikkea siisteyttä, myös siivousta tehostetaan.

Mäntsälän suunnitelmissa varaudutaan siihen, että kaikki palaavat kouluille. On kuitenkin todennäköistä, että osa vanhemmista ei päästä lapsiaan kouluun.

– Tässä vaiheessa en pysty esittämään mitään arviota siitä, kuinka paljon lapsia jää pois loppukevään opetuksesta. Sen tiedän, että rehtoreille on tullut yksittäisiä tiedusteluja asiasta, Mäkinen kertoo.

Sosiaalisessa mediassa on noussut vilkas keskustelu koulujen aloittamisesta. Mielipiteitä on laidasta laitaan. Osan mielestä on hyvä, että Suomessa palataan kohti normaalimpaa elämänmenoa. Nämä ihmiset uskovat useimmiten, että suurta lisääntymistä koronatartunnoissa ei koulujen avaamisesta seuraa. Toiset taas uskovat koronan ryöpsähtävän valloilleen koulujen kautta.

Vaikka opetus järjestetään eri tavalla kuin ennen koronaepidemiaa, tärkeimmät jutut koulussa ovat kuitenkin tuttuja. Opettajat, kaverit ja oppiaineet ovat samoja kuin ennen epidemian tuloa Suomeen ja etäopetukseen siirtymistä.

– Koulut palaavat normaalitilaan esimerkiksi poissaolokäytäntöjen suhteen, kunnanjohtaja Esko Kairesalo muistuttaa.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut