Kirjaston varausjärjestelmä aukeaa vielä tänään

Uloslainaus: Kirjastosta tulee hetkeksi kioski taikka take away-paikka. Kirjastoon ei kuitenkaan vielä voi jäädä oleilemaan.

Kirjaston lainaus aukeaa pian, mutta kuvan kaltaisia yleisötilaisuuksia ei vielä voi järjestää. Kuva pääministeri Antti Rinteenvaltakunnalliselta kirjastokierrokselta. Pasi Huuhtanen

Pasi Huuhtanen

Kirjastot saavat aloittaa kirjojen lainaamisen vaikka tänään. Aivan näin nopeasti lainaus ei kuitenkaan käynnisty, kertoo kirjastonjohtaja Anu Järvi-Uutela.

Kirjasto ei aukea aivan heti.

Saako kirjasto uloslainauksen käyntiin jo tällä viikolla?

– Se ei ole varmaa. On paljon selviteltäviä asioita. Kirkes-kirjaston johtoryhmä piti kokouksen tänään aamulla. Selvitettävinä oli muun muassa kirjastojen väliset kuljetukset.

Varausten tekeminen on ollut suljettuna, kun ei ole voinut lainata. Järjestelmä palautetaan uudelleen toimintaan jo tänään eli varauksia pitäisi pystyä tekemään pian.

Kirjastojen avaamiseen odotetaan vielä aluehallintovirasto Avin ohjeita.

– Niiden pitäisi tulla vielä tänään, Järvi-Uutela sanoo.

Se, saadaanko kirjaston lainaus auki tällä viikolla on hänen mukaansa vielä epävarmaa.

Selvää on se, kirjastot ovat lähiviikkoina vain kirjojen uloslainausta varten. Kirjastoon ei varsinaisesti pääse sisälle.

– Tarkka toimintatapa on vielä mietinnässä. Kirjastosta voi tulla eteisaulassa oleva kioskityyppinen paikka tai take away-kirjasto. Nyt suunnitellaan luovasti, miten palvelu järjestetään, Järvi-Uutela kuvaa.

Kirjastossa käynti rajoittuu siis sisääntuloaulaan. Kirjastosta voi käydä noutamassa netissä varaamansa kirjat.

– Sekin on mahdollista, että kokoamme vakka lastenkirjoista kirjakasseja valmiiksi, eli asiakas saa kassillisen kirjaston väen valikoimia kirjoja, Järvi-Uutela hahmottelee.

Se, miten kirjat ovat saatavilla ratkeaa siis tämän viikon aikana. Avilta tulevat yleisohjeet, mutta jokainen kirjasto soveltaa niitä omien tilojensa mukaan.

Mäntsälän kunta oli kaavaillut kirjaston väelle lomautuksia. Ne on peruttu nyt, kun kirjasto onkin auki.

– Kaikki ovat olleet koko ajan töissä. Meillä on ollut monta projektia käynnissä, joiden tekeminen keskeytyy nyt, kun kirjasto aukeaa lainauksen osalta. Olemme muun muassa suunnitelleet kirjaston tilojen käyttöä uudella tavalla, Järvi-Uutela kertoo.

Aikanaan toteutuvassa muutoksessa lastenosasto vaihtaa paikkaa, aulaa tehdään avarammaksi ja nuorille tulee oma soppi.

Kirjaston lainojen palautusluukku on ollut auki arkisin viime keskiviikosta lähtien, Kirjojen palauttamisella ei kuitenkaan ole kiire. Koronan takia annetut pidennetyt lainausajat ovat muuttumattomina voimassa, vaikka kirjasto aukeaakin osittain.

– Todennäköisesti palautuksia ei ole tullut vielä kovin paljon. Ne ehtii hyvin myöhemminkin, Järvi-Uutela sanoo.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Mäntsälässä sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Palvelut