Rinteen klaani vai Reijo tai Heli valtuuston johtoon?

Neuvottelut Rinteen klaani tyri viimeksi demarien luottamuspaikat, entä nyt.

Onko valtuuston puheenjohtaja jompi kumpi heistä? Heta Ravolainen-Rinne (vas.) ja Antti Rinne keräsivät yhdessä lähes 650 ääntä Mäntsälässä. Pasi Huuhtanen

Pasi Huuhtanen

Neuvottelut Mäntsälän luottamuspaikkajaosta käyvät kuumimmmillaan. Puolueet tapaavat torstaina 20. huhtikuuta suurimman ryhmän eli keskustan johdolla. Neuvotteluja vetää keskustan nokkamies Tapio Havula

Mäntsälän luottamuspaikkojen tärkein yksittäinen tuoli, kunnanhallituksen puheenjohtajuus, säilyy keskustalla, sillä se piti asemansa Mäntsälän suurimpana puolueena.

Keskustaa viime vuodet luotsannut sälinkääläinen Havula on ollut myös kunnanhallituksem puheenjohtaja ja jatkanee tehtävässä alkavalla vatuustokaudella.

Kunnanhallitus on tärkein poliittisen valmistelun paikka ja sen takia ykkönen, vaikka luottamustehtävien kakkospaikka onkin paljon näkyvämpi.

Kakkospaikka on kunnanvaltuuston puheenjohtajan tuoli. Sen haltija mitä todennäköisimmin vaihtuu.

Tällä ja viime kaudella valtuustoa on johtanut kokoomuksen Anna Helin Kun kokoomus putosi kolmanneksi ja sosiaalidemokraatit nousivat toiseksi suurimmaksi, normaalin kunnallisen käytännön mukaan vaihtuu myös valtuuston puheenjohtajan paikka demareille.

Kuka sen saa?

Demarien valtuustoryhmää on johtanut Reijo Liinamaa Hän on ollut poliittisesti näkyvin demari ja myös Mäntsälän Demarien puheenjohtaja. Mäntsälän Demarit ainakin muodollisesti siunaavat luottamushenkilövalinnat.

Liinamaa menestyi vaaleissa hyvin, mutta jäi kauas demarien kärkikolmikosta. Hän oli neljäs 112 äänellä.

Kärkikolmikko on omaa luokkaansa. He olivat paitsi demarien, myös kaikkien ehdokkaiden kärkikolmikko.

Ykkönen oli puolueen puheenjohtaja Antti Rinne 361 äänellä. Hänen vaimonsa Heta Ravolainen-Rinne oli kakkonen 285 äänellä.

Kolmonen oli Heli Hallikainen 252 äänellä.

Äänimäärä ja asemavaltuutus puoluejohtajana antavat Rinteelle selkeän oikeuden ottaa tehtävä, mikäli haluaa.

Kansaedustajuus tai puolueen puheenjohtajuus ei ole poikkeuksellinen yhdistelmä kunnanvaltuuston puheenjohtajuuden kanssa.

Rinteen edeltäjä Jutta Urpilainen oli vuosina 2015-16 Kokkolan valtuuston puheenjohtaja. RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on Pietarsaaren valtuuston puheenjohtaja.

Mutta minkälaista henkeä Rinteen tai hänen vaimonsa puheenjohtajuus poliitikoissa herättää? Viime vaalien jälkeen kolmnaneksi jääneen Sdp:n Rinne yritti väkisin ajaa vaimoaan valtuuston puheenjohtajaksi teknisen vaaliliiton kautta.

Tämä ei käynyt isommille puolueille ja Rinteen kikkailu jätti luun demarien käteen. Puolue ei saanut yhtään keskeisen lautakunnan puheenjohtajuutta itselleen.

Kommentoi

Palvelut