Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäntsäläläispanimo hyvässä vauhdissa: Kylän oma kapinaolut pian saatavilla

Mäntsäläläisellä pienpanimo Panimo Kiiskellä on hyvä vauhti päällä.

Pasi Kiiskisen ja Janne Aholan puolitoista vuotta kypsyttelemä ajatus omasta pienpanimosta on vihdoinkin käymässä toteen.

Keväällä hankittu rahoitus on pistetty käyttöön, ja nyt Poikkitien teollisuusalueella noin 180 neliöisessä hallissa seisoo keitto- ja käymisastia poikineen. Asennukset ovat loppusuoralla ja tässä kuussa päästään tekemään jo pilottikierros.

–Kyllähän siinä sellainen pieni kutkutus on, miehet kuvailevat innokkaana.

Jos kaikki menee niin kuin pitää, ensimmäinen pullo mäntsäläläistä olutta voisi putkahtaa ulos jo ensi kuussa.

Oluen panemiseen tarvittava laitteisto on hankittu Ukrainasta. Alkutaipeen isoilta kuopilta kaksikko välttyi perusteellisen selvitystyön avulla.

–Kaikki on mennyt kuten suunniteltiin. Olo oli helpottunut, kun laitteet saapuivat. Jotkut pelottelivat, että emme näe niitä ikinä, Kiiskinen naurahtaa huojentuneena.

Ihan nappikauppaa ei Kiisken toiminta tule olemaan, vaikka alussa ollaankin. Panimolla on mahdollista tuottaa 12 000 litraa olutta kerralla. Valmistumisprosessi kestää noin kuukauden verran, riippuen oluesta.

Aluksi on tarkoitus valmistaa neljää eri olutta. Tulossa on ainakin mallaismainen Vienna ale, American pale ale eli APA, saksalainen savuolut sekä savuporter.

–Siihen lisäksi vielä kausioluet. Ensimmäinen on varmaan Oktoberfest -tyylinen olut, Kiiskinen kertoo.

Reseptejä miehet ovat kehitelleet parisen vuotta. Sen pitäisi näkyä maussa.

–Menemme mottomme mukaan maltaat edellä, miehet kertovat.

Nimiäkin on ehditty miettiä. Yksi niistä on ristitty kylälle ominaisesti Kapinaksi.

–Yllättäen, nauraa Ahola.

Edessä on vielä pientä säätöä sekä panimolaitteiston käytön opettelua. Lopulta herrat jäävät pyörittämään panimoa kahdestaan.

–Töitä riittää varmasti molemmille. Suurin osa ajasta menee laitteiston siivoamiseen, he kertovat.

Miehet myös odottavat uutta alkoholilakia omien sanojensa mukaan ”kuin kuuta nousevaa”. Laki auttaisi pienpanimoita isolla kädellä.

–Ulosmyynti suoraan panimolta olisi äärettömän iso juttu, Kiiskinen haaveilee.

Ruokakauppoihin Kiisken olutta ei ainakaan ennen lakimuutosta ole tulossa, mutta ravintoloista sekä Alkoista niitä voisi tulevaisuudessa ainakin saada.

–Emme aio blandata niitä 4,7 prosenttisiksi. Ne pysyvät 5,5 prosentissa, he kertovat.