Hus aloittaa koronavirusepidemian vuoksi lakkautetut lapsettomuushoidot asteittain

Hus lopetti maaliskuussa lapsettomuushoidot väliaikaisesti koronavirusepidemian vuoksi. Arkisto / Teemu Vestovuo

Hus tiedottaa aloittavansa uudestaan osan lapsettomuushoitoon kuuluvista toimenpiteistä, jotka se maaliskuussa lopetti väliaikaisesti koronavirusepidemian vuoksi, sillä epidemiatilanne Husin alueella on tällä hetkellä vakaa.

Aluksi käynnistetään ovulaatioinduktio- ja inseminaatiohoidot sekä pakastettujen alkioiden siirrot niille potilaille, jotka eivät kuulu vakavan covid-19-taudin riskiryhmään. Riskiryhmään kuuluvat esimerkiksi diabeetikot, verenpainetautia sairastavat tai immunosuppressiivista lääkitystä käyttävät potilaat. Koeputkihedelmöityshoitoja ei toistaiseksi ole mahdollista aloittaa millekään potilasryhmälle.

Lapsettomuushoitopotilaat voivat ilmoittautua hoitoihin kuukautisten alkaessa 4. toukokuuta alkaen.

– Ennen kuin voimme aloittaa hoidot, arvioimme jokaisen potilaan kohdalla yksilöllisesti, onko hoidon aloittaminen turvallista. Jos potilaalla on hoitojen aikana koronavirustartuntaan viittaavia oireita, joudumme valitettavasti keskeyttämään hoidon, Husin lisääntymislääketieteen yksikön apulaisylilääkäri Varpu Ranta kertoo tiedotteessa.

Tämänhetkisen tiedon mukaan raskaus ei lisää riskiä koronavirustartuntaan. Tartunta ei näyttäisi myöskään aiheuttavan haittaa raskaudelle. On kuitenkin huomioitava, että tietoa koronaviruksen vaikutuksista on toistaiseksi kertynyt vain vähän.

– Keskenmenoriski ei näytä lisääntyvän, eikä lisääntymistä sikiön kehityshäiriöiden määrässä ole todettu. Viruksen siirtymisestä sikiöön ei ole varmaa näyttöä, Ranta jatkaa.

Koska koronavirusepidemian tilanne Suomessa elää edelleen päivittäin, linjaukset voivat muuttua nopeasti. Husin lisääntymislääketieteen yksikkö seuraa tiedotteen mukaan tiiviisti kansainvälisiä lapsettomuushoitojen hoitosuosituksia, ja tiedottaa toimintansa muutoksista hoidossa oleville potilaille digihoitopoluilla ja Husin verkkosivuilla. Yksikkö ottaa vastaan lähetteitä normaalisti.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Mäntsälässä sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Palvelut