Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Maskien käyttöä ei suositella" – pitkä lista ohjeita lähiopetuksen aloittaville kouluille

Hallituksen päätettyä 29. huhtikuuta purkaa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen rajoitteet terveysviranomaisten arvion pohjalta siirrytään etäopetuksesta takaisin lähiopetukseen 14. toukokuuta alkaen. Epidemiologisen arvion perusteella valmiuslain varhaiskasvatusta ja perusopetusta koskevan soveltamisasetuksen jatkamiselle ei ole enää perusteita, kerrotaan opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö laati yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa yksityiskohtaiset ohjeet kouluille ja varhaiskasvatukseen. Ohjeissa lukee muun muassa seuraavaa:

Maskien käyttöä ei suositella koulussa tai varhaiskasvatuksessa.

Isoja yhteistilaisuuksia ei järjestetä.

Muiden kuin lasten sekä koulun ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan oleskelua koulun tai varhaiskasvatuksen alueella vältetään.

Henkilökunnan kokoontumisia tulee välttää, esimerkiksi opettajien kokoukset järjestetään ensisijaisesti etäyhteyden avulla.

Henkilöstön tulisi toimia saman lapsiryhmän kanssa.

Henkilöstö ei siirry yksiköstä toiseen tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.

Lisäksi erityisesti koulujen olisi huomioitava seuraavat:

Koulun tilaratkaisut toteutetaan niin, että oppilaita on samassa tilassa aiempaa vähemmän eli oppilaiden välistä fyysistä etäisyyttä toisistaan ja opettajasta lisätään. Tyhjillään olevia opetustiloja voidaan tarvittaessa ottaa tähän käyttöön.

Opetusryhmät pidetään erillään koko koulupäivän ajan.

Kouluruokailu järjestetään oman luokan tai ryhmän kanssa, ei yhteisruokailua ruokasalissa. Hygieniasta huolehditaan ruuanvalmistuksen ja -jakelun sekä syömisen aikana.

Tiedotteen liitteessä kerrotaan, että kansainväliset ja kotimaiset kokemukset ovat osoittaneet, että lapsilla covid-19-tautia on ylipäätään vähemmän kuin muilla ikäryhmillä. Lasten infektiot ovat usein hyvin lieväoireisia, ja ne ovat usein liittyneet perheen aikuisten infektioihin. Nykytiedon mukaan lapset eivät myöskään ole merkittävä ryhmä epidemian leviämisen kannalta, toisin sanoen he eivät juurikaan toimi tartunnan lähteinä.

Riskiryhmien osallistumisen lähiopetukseen arvioi lääkäri. Työntekijöiden osalta arviointi tehdään yhdessä työterveyden ja työnantajan kanssa.