Kalastajat iskivät vasta istutettuihin kirjolohiin

Pari henkilöä ilmestyi pyydystämään vasta istutettuja kaloja melkein heti sen jälkeen, kun kalat oli päästetty vapaaksi. Pasi Huuhtanen

Pasi Huuhtanen

Hirvihaarassa istutettiin tiistaina kaksivuotisia noin kilon painoisia kirjolohia Lukkokoskeen. Pian istuttamisen jälkeen paikalle ilmestyi kalastajia, jotka alkoivat virvelöidä kalansaalista. Istutuspaikka on lähellä Hirvihaaran kartanoa. Kartanolla ihmetellään kalastajien ahneutta. Sama tapahtuu kuulemma joka kerta, kun kaloja istutetaan Lukkokoskeen.

– Menettely on törkeää, kalastusalueen entinen puheenjohtaja Kalle Pitkänen sanoo.

Mitään lainvastaista kalastajat eivät tee, mikäli heillä on tarvittavat luvat.

– Missään säännöissä tällaista ei kielletä. Mutta teko on moraalisesti väärin, Pitkänen sanoo.

Kalat ovat kuljetuksen jäljiltä taintuneita ja mahdollisesti helppoja pyydystettäviä. Niin ainakin, mikäli käyttää luvattomia pyydystystapoja kuten haavia. Koskelle ilmestyneet kalastajat pyydystivät kartanolta tehtyjen havaintojen mukaan virvelöimällä, eivät haaveilla.

Vasta vapautettujen kalojen saaminen virvelillä ei Pitkäsen mukaan ole itsestään selvää

– Voi olla niinkin, että kalat ovat vielä sen verran tokkurassa, että ne eivät iske pyydyksiin, Pitkänen esittää.

Kalojen istutus oli Musti-Porvoonjoen kalatalousalueen toimintaa.

– Kalat ovat kaksivuotisia ja sinällään pyydystettäväksi tarkoitettuja, Musti-Porvoonjoen kalatalousalueen toiminnanjohtaja Sampo Vainio muistuttaa.

Minkäänlaista rauhoitusta tai karenssiaikaa ennen kalan pyytämisen aloittamista ei kirjolohilla siis ole. Tavoite on kuitenkin, että kalojen annettaisiin rauhassa levittäytyä vesistöön muutaman päivän ajan ennen kalastamisen aloittamista.

Istutuksista ei tämän takia kerrota ennen kuin muutama päivä jälkikäteen, Vainio kertoo.

Kaloja istutettiin eilen kaikkiaan viiteen koskeen Musti-Porvoonjoen alueella. Istutusten aikana kalastajia ei vielä näkynyt, Vainio kertoo.

– Mutta on siellä samana iltana meidänkin tietojen mukaan kalastajia ollut. Yksi kalastaja soitteli ja kyseli lupa-asioita. Ja kalat lienevät olleen nälkäisiä ja iskivät hyvin kiinni, Vainio kertoo.

Mikäli paikalle tulleet pari kalastajaa ovat noudattaneet lupamääräyksiä, haittaa istutuksille ei pitäisi olla juuri tullut.

– Luvalla saa pyydystää kaksi lohikalaa vuorokaudessa. Jos tätä on noudatettu, niin kaloja on runsaasti vielä jäljellä, Vainio sanoo.

Kalatalousalueen istutukset on jaettu pitkin kalastuskautta. Pyydystettäväksi istutetaan kirjolohta viisi kertaa kalastuskauden aikana.

Luvalla saa pyydystää kaksi lohikalaa vuorokaudessa. Jos tätä on noudatettu, niin kaloja on runsaasti vielä jäljellä.

Musti-Porvoonjoen kalatalousalueen toiminnanjohtaja Sampo Vainio

Jokiin istutetaan myös taimenta.

– Taimen on rauhoitettu. Kalastajille tulee väistämättä saaliiksi myös taimenia. Taimenet pitää irrottaa varovasti ja vapauttaa, Vainio sanoo.

Kirjolohen tunnistaa kyljessä olevasta punaisesta raidasta,

Mustijoki on vaelluskalavesistö. Vaelluskalavesistön koski- ja virtapaikoissa ei saa onkia lainkaan ja viehekalastukseen tarvitaan erillinen kalastuslupa.

Onkimiskielto koskee kuitenkin vain sellaisia selkeitä virta-alueita, missä virtaus näkyy veden pinnassa. Joen hitaasti virtaavilla suvantoalueilla saa onkia ja kalastaa vieheellä yleiskalastusoikeuksilla.

Mustijoen koskilla Mäntsälässä ja Pornaisissa voi kalastaa vieheellä eli uistimella tai perholla mutta sitä varten tulee lunastaa erillinen kalastuslupa.

Kaikki koskilla kalastavat tarvitsevat erillisluvan ja lisäksi 18–64-vuotiaalla kalastajalla tulee olla valtion kalastonhoitomaksu suoritettuna.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut