Koko kunnan yleiskaavan teko viivästyy koronan takia, kun yleisötilaisuuksia ei voi pitää

Mäntsälässä aloitettu koko kunnan yleiskaavan teko siirtyy. Syynä on korona. Yleisötilaisuuksia kaavan tiimoilta ei tällä hetkellä ole mahdollista järjestää.

Yleiskaavan tekoa kuitenkin jatketaan.

Yleiskaavasta päättäminen jakautuu ilmeisesti kahden eri valtuuston tehtäväksi.

Kehityskuvat yritetään saada kesäksi nähtäville. Kuntakehityslautakunta tutustuu niihin ilmeisesti toukokuussa. Niistä valittaisiin syksyllä luonnokset, jotka laitetaan eteenpäin.

Kehityskuvat ovat melko yleisluontoisia. Niissä hahmotellaan kunnan suuria linjoja kuten esimerkiksi sitä, tuleeko Mäntsälän lentokenttä vai ei.

– Ihmisten on päästävä tarvittaessa katsomaan karttoja paikan päälle, kysymään, että mikä viiva tuo on. Kaikilla ei ole nettiä, kunnan juuri eläkkeelle jäänyt kuntakehitysinsinööri Lauri Pouru kuvaa.

Tavoite on, että nykyinen valtuusto hyväksyy nähtäville asetettavan kaavan vajaan vuoden päästä keväällä viime töinään ennen vaalikauden loppua.

Kuntavaalit käydään ensi vuonna 18. huhtikuuta. Uusi valtuusto aloittaa kesäkuun alussa.

Vuoden 2021 syksyllä tai loppuvuonna 2021 uusi valtuusto hyväksyisi kaavan, Pouru hahmottelee.

Aikataulu on mietitty valmiiksi, mutta niin kauan kuin korona hankaloittaa kokoontumisia, kaikki on vielä suunnitelmaa.

Se tavoite, että kaava hyväksyttäisiin ensi vuoden loppupuolella vaatii paljon.

– Jotta siihen päästään, niin kaavan valmistelun on edettävä hyvää vauhtia, uusi kuntakehitysjohtaja Vesa Gummerus sanoo.

Korona on kaiken kaikkiaan asettanut kaavojen valmistelun uuteen tilanteeseen. Pienempiäkään kaavoja ei voi tukiskella yhdessä kartan ääressä.

Pienehköjä kaavoja voi melko hyvin käsitellä etäyhteyksien päästä, mikäli sellainen on kaikilla osapuolilla. Koko kunnan kokoisen yleiskaavan käsittely olisi jo tietoteknisesti hankalaa, puhumattakaan siitä, että kuntalaisilta ei voi edellyttää sähköisten laitteiden käyttöä kaavan tarkastelussa.

Gummerus ei lähde arvioimaan, miten yleiskaavan yleisötilaisuudet aiotaan järjestää tai milloin se on mahdollista. Jälkimmäisen seikan ratkaisee valtiovallan linjaus. Selvää kuitenkin on, että yleisötilaisuuksia yleiskaavasta tullaan pitämään.

Kunnan rakennuskannan selvitys sen sijaan jatkuu. Mäntsälässä kartoitetaan koko rakennuskanta seuraavan vajaan kolmen vuoden aikana.

Kartoituksella saadaan kiinteistöverot ajan tasalle. Kartoituksessa ei tule suurta tartuntavaaraa, sillä siinä ainoastaan kierretään rakennukset ja mitataan ulkomitat. Ihmiskontaktia ei tule.

Mittaajat menevät paikan päälle sellaisissa tapauksissa, joissa satelliittikuvien ja kunnalla jo olevien tietojen välillä on ristiriitaisuuksia. Asukkaille kerrotaan käynneistä etukäteen.

Maastotöitä on tehty noin kuukauden ajan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut