Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myymälästä luopumisen jälkeen on kaikki palaset kohdillaan

– Ei myymälässä viitsinyt harrastuksenkaan vuoksi istua, Suomen suurinta palapelien ja palapelitarvikkeiden verkkokauppa Palapelimaailmaa yhdessä vaimonsa Annelin kanssa pyörittävä Pietari Suomalainen kiteyttää.

Monet yrittäjät joutuvat pohtimaan kivijalkakaupan mielekkyyttä. Yhä useampi asiakas suuntaa ostoksille myymälän sijasta verkkoon.

Palapelimaailman omistajapari oli pohtinut myynnin keskittämistä verkkoon jo aiemmin, mutta lopullisesti Mäntsälässä sijainnut varastomyymälä löi ovensa säppiin viime keväänä. Päätös on osoittautunut oikeaksi.

– Ei myymälästä paljoa myyntiä tullut. Noin 90 prosenttia myynnistä tapahtui verkossa. Se on aika raadollinen luku, Pietari Suomalainen sanoo.

Verkko on Suomalaisen mukaan tärkeä myyntialusta aloille, joissa ostopäätös tapahtuu monesti tuotteen visuaalisuuden perusteella.

Netissä kaikki myymälän lähes 1 700 palapeliä ovat muutaman klikkauksen päässä.

Anneli Suomalainen perusti yrityksen äitiyslomallaan vuonna 2010, kun työt Mäntsälän valaisintehtaassa päättyivät tehtaan sulkeuduttua.

Ensimmäiset viisi vuotta myymälä myi leluja Leikin Maailma -nimellä.

– Sitten me teimme maahantuontisopimus Castorlandin tehtaan kanssa, ja niillä oli ihan järkyttävä määrä aikuisten palapelejä.

He huomasivat, että aikuisten pelejä lähtee hyllystä huomattavasti enemmän kuin muita tuotteita, Pietari Suomalainen kertaa.

– Huomattiin, ettei kannata enää lelujen kanssa puuhailla.

Samalla alkoi kypsyä ajatus ainoastaan verkossa toimivasta myymälästä. Verkkomyynti muodosti suuren osan tuloista jo Leikin Maailman aikana.

Pietari Suomalainen kertoo, että verkkokaupan perustaminen on nykyään todella helppoa.

– Jos repäistään metsästä ihminen, niin kyllä se nykyään saa verkkokaupan pystyyn. Nykyään on niin paljon valmiita verkkokauppapohjia kuukausimaksulla.

Varastomyymälän sulkeminen ei ole juurikaan muuttanut yrittäjien työnkuvaa.

– Aamusta lähdetään varastolle, tulostellaan ja käydään läpi tilaukset, aloitetaan asiakaspalvelu ja aloitetaan pakkaamaan.

Suurin asia, joka on muuttunut on työaika. Myymälän ollessa kiinni ei varastollekaan tarvitse kiirehtiä kellon viisareita vilkuillen.

Vaikka verkkokauppa onkin aina auki, jää pariskunnalle myös vapaa-aikaa. Työt loppuvat, kun tietokoneen näyttö sammuu.

– Toki teen illallakin aika paljon hommia, mutta ne ovat aina pois seuraavalta päivältä.

Palapelien kokoaminen on ikivanhaa viihdettä, mutta harrastus elää parhaillaan uutta kukoistuskauttaan. Palapelien myynti lähti muutama vuosi sitten jyrkkään kasvuun muualla Euroopassa, ja buumi levisi Ruotsin kautta Suomeen.

– Ehkä suosio johtuu osittain siitä, että pala- ja lautapeleihin keskittyminen auttaa rauhoittumaan hektisessä arjessa. Silloin ei mieti puhelinta tai somea.

Suosituimmat teemat vaihtelevat Suomalaisen mukaan runsaasti.

– Disney-aiheet ja eläimet ovat aina suosittuja. Eläinten kuvista eritoten pöllö ja susi myyvät hyvin.

Lue myös.