Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 800 lasta saa etäkouluruokaa Mäntsälässä

Etäkoulua haluavien perheiden kiinnostus kunnalta saatavaan kouluruokaan on yllättänyt Mäntsälässä. Kunta kysyi kiinnostusta kouluruuan saamiseen netissä ja perheet ovat tähän mennessä ilmoittaneet yli 800 lasta ruuan tarvitsijaksi.

Jakopäivät ovat keskiviikko ja torstai.

Ruoka jaetaan terveyskeskuksen takana sellaisessa rytmissä, että koronaturvallisuus säilyy. Ruokaa toimitetaan jaettavaksi myös Hirvihaaran, Hyökännummen, Nummisten, Saaren, Sälinkään ja Sääksjärven kyläkouluille.

Jako on sujunut ruokahuollosta vastaavan päällikkö Irma Virtasen mukaan yllättävän hyvin alusta asti.

Osaa mäntsäläläisistä ärsytti tapa, jolla kunta ruokaa tarjosi.

Kunnan tiedotteesta korostettiin, että ruokaa jaetaan vain erityisessä tarpeessa oleville. "Mäntsälän kunta aloittaa ensi viikolla keskitetyn kouluruokapakettien jakamisen vain ruokapaketteja erityisesti tarvitseville peruskoulujen oppilaille", 2. huhtikuuta päivätyssä tiedotteessa sanotaan.

Perheille lähetettiin torstaina 2. huhtikuuta kysely ruoan tarpeesta. Vastausaikaa oli perjantaihin 3. huhtikuuta asti eli vajaat kaksi vuorokautta.

Sanamuodoista ja lyhyestä ilmoittautumisajasta tuli monelle tunne, että kunta yrittää pitää ruokapakettien määrän niin pienenä kuin mahdollista.

Asiasta nousi vilkas some-keskustelu Facebookin Mäntsälä-ryhmässä. Moni oli sitä mieltä, että sivistystoimi yritti kaikin keinoin rajoittaa ruuan hakijat niin vähin kuin mahdollista.

Myös poliitikot ottivat asiaan kantaa.

– Ruoka ei ole tarkoitettu millekään erityisryhmälle. Paras asiantuntija ruuan tarpeen suhteen on perhe itse, Annika Warras-Sternvall (kok) sanoo.

Näin ruokahuolto on koko ajan toiminutkin.

Lyhyenä ilmoittautumisaikana tuli 250 perhettä. Niitä on kuitenkin otettu vastaan myös tämän jälkeen.

Nyt ilmoittautuneita on noin 840.

Kunta edellyttää sitoutumista ruuan hakuun, jotta ruokapaketteja ei tehtäisi tarpeettomasti. Käytännössä paketteja kuitenkin jää yli, ja ne toimitetaan ikäihmisten tarpeisiin seurakunnan kautta. Yli jääneet ruokapaketit toimitetaan diakoniatoimistoon Ankkuriin.

Ruokapakettien jakelu on työllistänyt kunnassa melko tavalla. Pakettien teko vie aikaa samoin kuin jakelu.

– Pääsääntöisesti työstä on vastannut ruokapalvelun henkilöstö, Virtanen kertoo.

Jakelijoiksi on hankittu esimerkiksi varhaiskasvatuksen työntekijöitä, kun päiväkodeissa on vähän lapsia ja tekemistä.

Ruokakasseissa on sekä valmiita ruoka-annoksia, että tavaraa, josta voi itse tehdä ruokaa.

Kasseista löytyy esimerkiksi näkkileipää, pastaa ja muuta kuivatavaraa, mutta paljon muutakin. Valmiita ruoka-annoksia on ollut muun muassa makaronilaatikkoa, keittoa ja pinaattiohukaisia.

Kassien sisältöä on pyritty hieman muuttelemaan, jotta tarjonta ei olisi liian yksitoikkoista.

– Maitoa emme ikävä pysty jakamaan, sillä meillä ei ole tarpeeksi isoja jäähdytystiloja, Virtanen kertoo.

Kun ilmat lämpenevät, tarjonta muuttuu sään myötä.

– Silloin jaetaan entistä enemmän purkkiruokia ja muuta hyvin säilyvää.

Vaikka kunnan tiedotteessa lukee, että pitää olla erityinen tarve, minkäänlaisia kyselyjä ei ilmoittautuneille ole pidetty.

– Keneltäkään ruokaa halunneelta ei ole ruuan saamista kielletty, Irma Virtanen sanoo.