Lentopaikan tulo olisi ok, sanoo eläkkeelle lähtevä kuntakehitysjohtaja Lauri Pouru

Uimahalli joen rantaan, mikäli on tulossa.

Kaavoitusjohtaja Lauri Pouru kehuu K2:n (taustalla) ratkaisua sijoittaa saunaosasto talon ylimpään kerrokseen komeiden maisemien takia. Pasi Huuhtanen

Pasi Huuhtanen

Kun Mäntsälän Uutisten toimittaja Kai Jauhiainen teki tulohaastattelun kunnan uudesta kaavoitusjohtaja Lauri Pourusta, hän mainitsi jutussa pari asiaa, jotka kaipaavat muutosta Mäntsälässä. Tuolloin elettiin vuotta 2008 eli aikaa on kulunut lähes 12 vuotta.

Pouru halusi kirkonkylän keskustaan kerrostaloja erityisesti ikäihmisten asunnoiksi.

Toinen tavoite oli Mäntsälänjoen ottaminen paremmin viihtymisen käyttöön.

Mäntsälään on näiden vuosien aikana noussut 12 kerrostaloa keskustaan, joista kolme kutakuinkin pelkästään vanhusten käyttöön. Mäntsälänjoen varsi on raivattu kirkonkylän kohdalla, joen virtaamaa on elävöitetty, Teatteriniemeen on istutettu kirsikkapuisto ja paljon muutakin on tehty, jotta joenvarresta saadaan viihtyisä.

Ainakin kaksi tulohaastattelun toivetta ovat toteutuneet Mäntsälässä. Ja tittelikin on muuttunut kuntakehitysjohtajaksi.

Ennen Mäntsälään tuloaan Pouru oli Kärkölän kunnan insinöörinä 18, 5 vuotta. Työuraa hänelle on kertynyt myös Keski-Suomen seutukaavaliitosta, Maa ja Vesi Oy:stä sekä Hausjärven kunnalta.

Tarkoitus on ostaa mahdollisimman halvalla.

Lauri Pouru

– Tämä on ollut paras työpaikka. Täällä on tekemisen meininki. Luottamusmiesten kanssa olen tullut omasta mielestäni erittäin hyvin toimeen. Syynä on ehkä se, että olemme oppineet luottamaan toisiimme, Pouru arvelee.

– Luottamushenkilöissä ei ole oikeastaan ketään, joka nostaisi jonkun tikun nokkaan, hän kehuu.

Pouru kehuu erityisesti henkilökuntaansa.

– Täällä on aikaansaavaa ja muutenkin hyvää porukkaa, hän sanoo.

Tiukka talous, koronan entisestään kiristämä siirtää erittäin todennäköisesti kunnan isoja hankkeita. Yksi suurista on uimahalli.

Jos se joskus nousee Mäntsälään, kaavoitusjohtaja näkisi sen mielellään joen varressa.

– Joenranta on erittäin viehättävä paikka uimahallille, kun hallista näkisi joelle.

Lentopaikan tulo Mäntsälään saa Pourulta vihreää valoa.

–  Siinä on yksityinen yrittäjä, joka on tehnyt omilla rahoillaan paljon selvityksiä, hankkinut omilla rahoillaan maa-alueet ja hänellä on vielä pelit ja vehkeet tehdä kenttä. Hän ei kulje kunnan käytävillä rukoilemassa, että lähtekää mukaan tekemään kenttää. Olisin melkein valmis edistämään tätä hommaa. Se lisäisi Mäntsälän kiinnostavuutta ja monipuolistaisi kuntaa, Pouru sanoo kovasti tunteita herättäneeseen hankkeeseen.

Pouru rauhoittelee kenttää pelkääviä sillä, että ensimmäisenä toteutuisi pienin versio.

– Eikä siitä voi ilman uusia lupia edetä kohti isompaa kenttää, eli asia tulisi vielä moneen käsittelyyn, jos kenttä laajenisi, Pouru sanoo

Osa maanomistajista on arvostellut Mäntsälän kunnan maanhankintaa siitä, että omistajan on käytännössä pakko myydä ja hinta on hyvin alhainen.

– No, sehän on meidän tarkoitus, ostaa mahdollisimman halvalla. Se on niin yksinkertaista. Siihen tulee kyllä ihan riittävästi kuluja lisää. Jos me Kapulissa myydään 18 eurolla neliö eteenpäin, niin ei sekään välttämättä ole omakustannushinta, Pouru vastaa.

Tarkoitus on siis saada maa myytyä myös eteenpäin kohtuuhinnalla.

Kunnan omistamien tonttien vuokratulot ovat selkeätä helposti budjetoitavaa rahaa Mäntsälälle.

– Tällä hetkellä tonttien vuokratulot ovat yli puoli miljoonaa. Kun tulin tänne, ne olivat 150 000 euron luokkaa vuodessa.

Lauri Pourun viimeinen työpäivä on tämän viikon perjantai. Sen jälkeen on lomia, ja eläke alkaa juosta 1. heinäkuuta.

– Toivottavasti, kunhan ei eläkkeitä aleta karsia, Pouru naurahtaa.

Eläkkeelle päästyään Pouru suunnittelee paneutumista maa- ja metsätaloustöihin sekä mökkeilyyn. Luvassa on niin metsänhoitoa kuin maanviljelyäkin kotiseudulla Pirkanmaalla ja vaimon kotitiluksilla Kaakkois-Suomessa.

– Pitäis nyt lähteä rehuhernettä ja vehnää kylvämään, mies sanoo.

Kymmenien miljoonien kauppakirjat

Vajaan 12 vuoden taipaleelle kaavoitusjohtajana Pourun uralle on mahtunut 30 miljoonan euron verran kauppakirjoja.

Pouru on allekirjoittanut tänä aikana noin 14,6 miljoonan euron verran kauppakirjoja ostosta.

Myyntikauppakirjoja ehti kertyä 15,3 miljoonan euron edestä.

Kommentoi

Palvelut