Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Lomalla vain pieni merkitys palautumisessa" – Tässä asiantuntijan vinkit helpottamaan hyppyä työarkeen

Sorvin ääreen palatessa alku voi tuntua tahmealta. Itselleen saa kuitenkin olla lempeä, neuvoo työterveyspsykologi.

Jos paluu työarkeen tuntuu loman loputtua tahmealta, ei huolta. Se on ihan tavallista, lohduttaa johtaja ja työterveyspsykologian dosentti Kirsi Ahola Työterveyslaitokselta.

–Töitä pitäisi taas tehdä lähes yhtäjaksoisesti kahdeksan tuntia. Vaatii energiaa päästä arkirutiineihin käsiksi ja siksi ei pidä säikähtää, jos se tuntuu jähmeältä.

Useimpia avustaa arkeen paluussa elämänkokemus, joka muistuttaa, että kyllä se tästä taas lähtee sujumaan.

Työarkeen solahtamista voi onneksi helpottaa itse. Ahola vinkkaa, että hyvä töihin paluu pohjustetaan oikeastaan jo lomalle lähdettäessä. Tämä on suurelle osalle jo myöhäistä tämän vuoden osalta, mutta hyvä vinkki tulevia lomia varten.

–Kun lähtee lomalle, on hyvä kirjoittaa pieni muistilappu, että palatessa tee nämä asiat. Se auttaa, sillä jos loma on ollut oikein hyvä, siinä on unohtanut aika paljon, hän sanoo.

Jokainen ammatti on työrutiineiltaan erilainen, mutta muutamaa yleispätevää niksiä voi yrittää soveltaa.

–Työt voisi aloittaa keskellä viikkoa, jolloin lasku on pehmeämpi, kun ensimmäinen työviikko on vajaa, kertoo Ahola.

Muutamalle ensimmäiselle päivälle ei myöskään kannata haalia liikaa tekemistä. Itselleen saa olla armollinen eikä heti tarvitse rynnätä täyteen vauhtiin.

–Pari ensimmäistä päivää voisi elää ja tehdä töitä oman aikataulun mukaan, jos työ sen sallii.

Työnantajakin voi tehdä osansa, jotta työntekijän paluu sorvin ääreen sujuisi mukavammin.

–Yksi iso asia olisi se, että työnantaja mahdollisuuksien rajoissa sallisi sen pienen pehmeän laskun eikä ryhdy liikaa kovistelemaan tai huolestu, jos työntekijä on vähän vetämätön ensimmäisenä päivänä, Ahola toteaa.

Työrytmiin pitäisi pystyä palautumaan viimeistään viikon–parin kuluessa. Jos tuntuu siltä, että työarki ei lähde rullaamaan ja herättää ehkä ahdistustakin, Ahola neuvoo ottamaan tunteen vakavasti.

–Silloin kannattaa pysähtyä miettimään, että mistä se kertoo. Onko työssä jotakin sellaista, joka on jollain lailla kuormittavaa tai huonosti?

Asia kannattaa ottaa puheeksi työpaikalla esimiehen tai esimerkiksi työkavereiden kanssa, joilta voi kysyä vinkkejä siihen, miten he selviävät lomalta paluusta. Myös omaa kotiarkea kannattaa pohtia.

–Kun mietitään kokonaisuutta, lomahan on loppujen lopuksi vain pieni osa palautumista, koska se on kertaluonteinen tapahtuma. Suurin osa palautumisesta tapahtuu arki-iltaisin ja viikonloppuisin, ja silloin työstä pitäisi pystyä irroittautumaan sekä kehon että mielen näkökulmasta.

Ahola toteaa, että loman ja arjen ei tarvitsisi olla niin erillään toisistaan ja kannustaa miettimään, mitä lomalta haluaisi tuoda työarkeen.

–Jos lomalla haluaa juoda aamukahvin rauhassa ja lukea lehden, voisiko nyt herätä vähän aikaisemmin ja viettää rauhallisen aamun vaikka onkin töissä.