Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäntsälän oluet käyvät kohta huulille

Alkuvaikeuksia Pullotuskone juuttui Italian tehtaalle

Kunnon Kapinaa kannattaa odottaa.

Panimo Kiiski seilaa vesien äärellä."

Näin pääsi käymään mäntsäläläisen Panimo Kiisken ensiaskeleilla. Oluen paneminen oli päässyt hyvään vauhtiin ja ensimmäisten korkkien piti sihahtaa pullon suusta viime kesänä.

Heinäkuun loppupuolella tuli tieto Italiasta, että panimon tilaama pullotuskone on kyllä valmis, mutta koska tehdas menee elokuuksi lomille, sitä se saada lähetetyksi Suomeen.

Nyt on syyskuun puoliväli, eikä pullotuskone ole haastattelua tehdessä vieläkään Mäntsälässä.

– Juuri tuli tieto, että saavat koneen rekkaan tänään, Pasi Kiiskinen kertoo torstaina. Kun tämä juttu ilmestyy, pullotuskone lienee jo käytössä.

Istumme panimon tuotantotiloissa. Viereisessä huoneessa on 8000 litraa olutta odottamassa pullotusta.

Janne Ahola ja Pasi Kiiskinen näkevät tällä viikolla luultavasti unissaankin olutpulloja, sillä kaveruksilla alkaa tiukkatahtinen pullottaminen. Uudet oluet esitellään ensi lauantaina Mäntsälän suurlavan Oktoberfest-tapahtumassa.

Olutta janoavien ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan. Kiisken tuotteita löytyy Oktoberfestissä, sillä olutta on laitettu kegeihin eli hanaoluen anniskelussa käytettyihin tynnyreihin.

Mutta olisihan se hienoa, että sitä on tarjolla myös pulloissa. Pullojen etiketit, samoin kuin muunkin panimon visuaalisen ilmeen on suunnitellut mäntsäläläinen Jussi Virta Hänellä on

– Pullotuskone on viimeinen puuttuva palanen tästä palapelistä, Ahola sanoo.

Kone on liikuteltava malli, eli sitä ei tarvitse asentaa tehtaalla. Pullojen syöttölinjastoa ei ole, vaan pullot asetetaan koneeseen käsin. Ja kone on valmiiksi kalibroitu Panimo Kiisken tuotteille.

– Ainakin pitäisi olla, Kiiskinen sanoo.

Kaikenlaisia muuttujia on tullut vastaan ammattimaisen oluen panon ensiaskeleilla. Kuinka moni asia on ollut niin kuin etukäteen ajattelitte ja kuinka paljon on ollut yllätyksiä?

– Sanoisin, että 50/50. Puolet on mennyt enemmän tai vähemmän eri tavalla kuin ennakkoajatus oli, Kiiskinen sanoo.

Esimerkiksi pullojen piti olla varastotavaraa, mutta niiden toimitus kesti kuitenkin kolme viikkoa. Pesuainetoimitukset viivästyivät niin, että miehet kävivät lainaamassa toisesta panimosta pesuaineita, että niin sanotut pilottipanot voitiin käynnistää.