Tutkija yllättyi suomalaisten näkemyksestä – USU: Kansa ei halua kovia palkankorotuksia julkiselle sektorille

Kuvituskuva Ella Kajaste / arkisto

Mikko Välimaa

Lähes joka toinen suomalainen rajoittaisi julkisen sektorin palkankorotukset korkeintaan yksityisen puolen korotuksen tasolle.

Uutissuomalaisen (USU) teettämässä gallupissa tätä mieltä on 48 prosenttia vastaajista.

Kolmasosan mielestä julkinen puoli ansaitsisitällä liittokierroksella korkeammat palkankorotukset. Joka viides ei osannut ottaa kantaa.

USU-gallupissa vastaajilta kysyttiin: ”Pitäisikö julkisen sektorin työntekijöiden (esim. kuntien, kuntayhtymien ja valtion työntekijöiden) palkankorotusten mielestänne nousta tällä sopimuskierroksella yli yksityisen sektorin palkankorotusten?”

Palkansaajientutkimuslaitoksen johtajaSeija Ilmakunnasyllättyi tiedosta, että julkisen puolen isompien korotusten kannattajia on vain kolmasosa.

– Olisin odottanut, että myönteisesti vastanneiden osuus olisi suurempi, varsinkin kun esimerkiksi lomarahaleikkauksista on viime aikoina puhuttu paljon, Ilmakunnas sanoo USU:lle.

MyösNordeantutkimusjohtajaAki Kangasharjunpitää yllättävänä se, että lähes puolet suomalaisista kannattaa palkkamalttia myös julkiselle puolelle.

– Sehän on lohduttava tieto. Ihmiset ymmärtävät, mistä on kyse.

Kangasharju korostaa, että Suomessa on edelleen kestävyysvaje, joka kaipaa parantuakseen tiukkaa palkkakuria.

Puoluekanta vaikutti vastauksiin. Eniten kovempia palkankorotuksia kannattivat SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajat ja vähiten kokoomuksen kannattajat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää