Eläimellistä menoa ja robotin tekoa – millaisia "hupikursseja" lukio-opiskelija voi ottaa?

Mäntsälän lukiossa opiskelija voi vapaasti valita avoimen ammattikorkeakoulun ja yliopiston kursseja, joten tarjontaa on runsaasti. Lasse Herrala

Tanja-Elina Niemi

Millaisia niin sanottuja "hupiaineita" lukio-opiskelija voi ottaa opintoihinsa, jos vain aikaa ja rahkeita riittää?

Miten hyvän kurssivalikoiman esimerkiksi Mäntsälän lukio pystyy tarjoamaan?

–  Tarjottimella on kaikki valtakunnalliset pakolliset ja syventävät kurssit, jotka ovat samat kaikilla lukioilla, sanoo rehtori Tuula Ilvonen

Taito- ja taideaineissa on laaja tarjonta, kielivalikoimassa on englannin ja ruotsin lisäksi tarjolla espanja, ranska, saksa ja venäjä.

–  Opiskelija voi vapaasti valita avoimen ammattikorkeakoulun ja yliopiston kursseja, joten tarjontaa on runsaasti. Lukio maksaa nämä kurssit, Ilvonen tähdentää.

Tänä lukuvuonna Mäntsälän lukiossa toteutettiin ensimmäinen tiimikurssi.

Mitä erikoisuuksia löytyy? Onko vaikkapa golfia tai extremelajeja niin kuin Järvenpään lukiossa (K-U 31.1.)?

– Meillä on vähän hupikursseja, koulukohtaiset painottuvat enemmän tukemaan jatko-opintovalintoja ja siellä vaadittavaa osaamista.

Hän kertoo, että joitain ihan omia erilaisia kursseja kuitenkin on.

On vaikkapa "Eläimellistä menoa", joka suoritetaan yhteistyössä eläinlääkealan yrityksen, alueen maatalousyrittäjien ja Helsingin yliopiston Saaren yksikön kanssa. Kurssilla suoritetaan hygieniapassi.

Sitten on "Arjen hyvinvointi", jossa niin ikään on hygieniapassin suoritus ja lisäksi ensiapuosaamista.

Oma lukunsa on "Työelämäjakso", eli opiskelija voi työskennellä ohjatusti ja suunnitelmallisesti 2. tai 3. vuonna työpaikalla koko jakson ajan, eli noin 7 viikkoa.

Mäntsälän lukiossa on myös "Urheiluvalmennus", jossa saadaan kurssisuoritus, kun on tavoitteellisesti valmentauduttu omassa lajissa ja valmentajan tekemän harjoitussuunnitelman mukaisesti.

Liiketaloudessa on mahdollista suorittaa Taloudellisen Tiedotustoimiston verkkokurssit.

Elektroniikka ja ohjelmointi Arduinolla rakennetaan yksinkertainen robotti.

Tänä lukuvuonna Mäntsälän lukiossa toteutettiin ensimmäinen tiimikurssi. Englannin, fysiikan, historian, kuvataiteen ja matematiikan pakolliset kurssit opiskeltiin neljän opiskelijan tiimeinä.

– Viisi opettajaa suunnitteli kurssin kokonaisuuden ja yhteiset viikkotehtävät, opiskelijatiimi suunnitteli ja toteutti projektityön, kertoo Ilvonen, jonka mukaan ensi lukuvuodelle Mäntsälässä on tarjolla uusia tiimikursseja.

Miten yksilöllisiä Mäntsälässä opiskelijoiden opintosuunnitelmat ovat?

Ilvonen vastaa, että opiskelija laatii oman opintosuunnitelmansa yhdessä opinto-ohjaajan kanssa omien tavoitteidensa pohjalta.

–  Päättötodistukseen tarvitaan 75 kurssia, joista 47 tai 51 on pakollisia kursseja, 10 pitää valita valtakunnallisista syventävistä kursseista ja 14 tai 18 jää vapaasti valittavaksi, jos tekee 75 kurssia. Jokainen laatii henkilökohtaisen opintopolkunsa opetussuunnitelman sallimissa rajoissa. Kahta samanlaista polkua ei ole.

Järvenpään lukion kustannukset per oppilas ovat 6103 euroa, Keravan 9223 euroa, Tuusulan 8467 euroa ja Mäntsälän 8967 euroa.

Järvenpään lukio on yksi Suomen suurimmista: opiskelijoita on noin 1200. Niinpä kurssivalikoimasta löytyy todella paljon houkutuksia, on esimerkiksi draamaa ja tietotekniikkaa. Liikunnan kursseja ovat esimerkiksi golf, extremelajit ja laskettelu- ja lautailukurssi. Kuvataiteen puolella tarjonnassa on muun muassa elokuvataidetta ja kuvanveistoa.

Rehtori Marja-Liisa Lehtiniemi ei silti puhuisi "hupikursseista", koska alat ovat ihan ammatteja tai muutoin hyödyttävät opiskelijaa.

Järvenpään lukio ei kurssitarjonnastaan huolimatta tule kaupungille ylikalliiksi. Opetushallituksen kustannusvertailussa Järvenpään lukion kustannukset per oppilas ovat 6103 euroa, Keravan 9223 euroa, Tuusulan 8467 euroa ja Mäntsälän 8967 euroa. Eli Keravalla tulee aika kalliiksi, Järvenpäässä edulliseksi ja Mäntsälä on keskitiellä.

Ilvosen mukaan Mäntsälän lukion kustannuksiin vaikuttaa muun muassa kunnan hankkima kannettava tietokone, josta opiskelija maksaa vain 50 euroa koko ajalta.

Yhteishaku alkaa 20.2.

Kevään 2018 yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen alkaa 20.2.

Hakuaika päättyy 13.3. kello 15.

Mahdolliset pääsykokeet järjestetään huhti-toukokuussa.

Hakija saa tiedon yhteishaun tuloksista aikaisintaan 14.6.2018.

Opiskelupaikka pitää ottaa vastaan viimeistään 28.6.2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää