Mäntsälän Yrittäjien puheenjohtaja Eero Kokko antaa huutia säätelylle ja hankinnoille

Mäntsälän Yrittäjien puheenjohtaja Eero Kokko on ilahtunut, että keskusta saa rakentamisesta uutta ilmettä. Lasse Herrala

toimitus

Halu tehdä itse ja kokea asioita niin kuin parhaaksi näkee on houkutellut vastikään 60 vuotta täyttäneen Eero Kokon yrittäjäksi.

Yrittäminen on kristallisoitunut itsensä toteuttamiseen. Sitä kautta mielenkiinto säilyy ja jalostuu.

Kokko pitää päätyönään opettamista. Sen ohella hän on mukana monessa yrityksessä.

Oma yritys Optimal Training kouluttaa ja konsultoi. Erityinen osaamisalue on strateginen johtamisen, laadun ja toiminnan kehittäminen.

– Voin sanoa, että olen opettanut valtaosaa Suomessa valmistuneita optikoita. Jotta käsitys näkemisestä ja silmälasien valmistusprosesseista on säilynyt, myyn ja valmistan tällä hetkellä myös itse jonkin verran silmälaseja.

– Yrityksen tehtävänä on ansaitseminen. Yrittäjyys on tulevaisuudessa yhä olennaisempi osa työuraa. Samaan aikaan voidaan olla yrittäjänä ja palkanansaitsijana. Yrittäjä tekee itselle ja päättää itse, kunhan velvoitteet tulevat hoidetuksi. Lähivuosina tarvitaan useita kymmeniä tuhansia uusia yrittäjiä.

Kokko kritisoi liiallista säätelyä yrittäjyyden esteenä. Yhden ihmisen pitää tehdä lähes kaikki samat asiat kuin ison kansainvälisen yrityksen. Vaatimukset vain kasvavat koko ajan.

Säätelyssä on kyse siitä, ettei luoteta siihen, mitä ihminen tekee. Suurempi vapaus tehdä töitä ja toimia järkevästi hyödyttää koko yhteiskuntaa.

Kokko viittaa tutkimuksiin: uudet työpaikat syntyvät pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Trendi on selkeä ja se on jatkunut jo pitkään.

– Pienillä työpaikoilla työolot ovat kunnossa. Niissä viihdytään ja vuorovaikutus on suora. Valitettavasti valtaosa pienyrityksistä ei kuulu EK:hon. Siitä seuraa, ettei niillä ole mahdollisuutta paikalliseen, joustavampaan sopimiseen.

Viime kesästä lähtien Mäntsälän valtuustossa istunut Kokko antaa huutia julkisten hankintojen menettelytapoihin.

– Pienet yritykset voivat tuottaa laadukkaita palveluita järkevästi. Nyt julkiset hankinnat tehdään niin laajoiksi, etteivät pienet yritykset voi osallistua niihin.

Esimerkkinä Kokko mainitsee vaikkapa koulujen ateriapalvelut. Kaikki koulut kilpailutetaan samassa tarjouksessa. Eihän sellaiseen kykene kuin muutama iso yritys.

– Tähän on saatava muutos. Siksi lähdin mukaan politiikkaan. Virkamiesten asenteissa on parannettavaa. Ei laaja kilpailutus suinkaan tee palvelukokonaisuudesta helpommin hallittavaa.

Yrittäjiin suhtautumisessa Kokko näkee Mäntsälän vahvuuksia. Säännölliset tapaamiset kunnanjohtajan kanssa ovat auttaneet.

– Pienet yritykset tarvitsevat isoja ja päin vastoin. Näin saadaan hyvää yrittäjyysenergiaa Mäntsälään. Myös valtakunnallisesti yrittäjäjärjestön asema on vankistunut.

– Minua vaivaa edelleenkin tiedon jano. Uuden tiedon avulla pystyn havaitsemaan eri näkökulmia. Joskus olen ollut jäärä, mutta elinikäinen oppiminen ja elämänkokemus tasoittaa.

Eero Kokko

Syntynyt 60 vuotta sitten Helsingissä

Optikko, kasvatustieteiden maisteri, pääaine ammattikasvatus

Ammatillisen opettajan ja rehtorin kelpoisuus

Ollut töissä optikkoliikkeessä vuodesta 1975, osakkaana eri ketjuissa, lähes koko ajan mm. Suomen Synsamissa, oma yritys Optimal Training Oy

Mäntsälän Yrittäjien puheenjohtaja 10 vuotta, Uudenmaan Yrittäjien varapuheenjohtaja

Suomen Yrittäjien hallituksen jäsen

Mäntsälän kunnanvaltuuston jäsen ja tarkastuslautakunnan pj. vuodesta 2017

Opiskelee parhaillaan oppisopimuskoulutuksessa sammuttaakseen tiedon janoa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Taidetta Lahankosken myllyllä Pornaisissa
 2. Maailmanperintökohde joka mahtuu jalkojen väliiin - Struven ketjulla selvitettiin maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla
 3. Lukijalta: Mitä konsultit todella tietävät?
 4. Lukijalta: Kiertokapula vastaa kysymyksiin jätehuollon perusmaksusta
 5. Keudalle liki 2,5 miljoonaa lisärahoitusta – esimerkiksi opinto-ohjausta voidaan vahvistaa tulevaisuudessa
 6. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 7. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 8. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 9. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 10. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 11. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 12. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 13. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 14. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 15. Pääkirjoitus: Kesäapulaisten valtakunta

Näytä lisää