Tarjolla 1,5 miljoonaa avointa työpaikkaa – Moni nuori lähtee töihin ulkomaille

18–35-vuotias nuori voi saada tukea työn perässä toiseen EU-maahan muuttoon, jos työssopimuksen kesto on vähintään puoli vuotta. Johanna Erjonsalo

Marjo Rämö

UUSIMAA|Hotellityöntekijä, tarjoilija, huvipuistotyöntekijä, vastaanottoapulainen, siivooja, vapaa-ajanohjaaja ja hoitoapulainen.

Siinä tehtäviä, joiden perässä moni suomalainen nuori lähtee välivuoden viettoon tai kesätöihin ulkomaille.

–Näissä tehtävissä ei usein vaadita koulutusta eikä välttämättä aiempaa kokemusta, kertoo Tomi Puranen Varsinais-Suomen TE-toimistosta.

Sitä vastoin työntekijältä vaaditaan 18 vuoden ikää, kohdemaan kohtalaista kielitaitoa, reipasta asennetta ja sosiaalisia taitoja.

Etenkin kausityöntekijöiltä vaaditaan joustavuutta työaikojen suhteen.

Myynti- ja asiakaspalvelualojen työpaikkoja on tarjolla etenkin Espanjassa ja hotelli- ja ravintola-alan työpaikkoja Saksassa.

Ruotsiin ja Norjaan haetaan C-kortin omaavia autonkuljettajia.

Suurin yksittäinen kesätyönantaja maamme rajojen ulkopuolella on ollut Pariisin Disneyland, jossa on työskennellyt reilusti yli 2000 suomalaisnuorta. Huvipuisto hakee tänäkin vuonna kesätyöntekijöitä rekrytointitapahtumassa, joka pidetään Helsingissä 14. maaliskuuta.

Isot hotelliketjut palkkaavat nykyisin isoja määriä vapaa-ajanohjaajia järjestämään erilaista ohjelmaa hotellivieraille. Hotelliketju järjestää usein koulutuksen nuorille.

Ulkomailta löytyy myös muita työpaikkoja, joissa vaatimuksena on suomen kielen taito.

Ruotsiin haetaan hoitoapulaisia suomenkielisten ikäihmisten palvelutaloihin ja kotihoitoon.

Suomenkieltä vaaditaan myös call centereissä, joissa palvellaan suomalaista asiakaskuntaa.

–Nämä ovat lisääntyneet viime vuosina ja työllistävät paljon suomalaisia ulkomailla, Puranen kertoo.

Esimerkiksi Espanjan Aurinkorannikolla toimivat call centerit houkuttelevat nuoria työntekijöitä juuri sijainnillaan ja usein työnantajan järjestämällä asunnolla. Tehtävässä viihdytään ehkä vuosi tai kaksi.

–Ulkomaille töihin lähtevät nuoret haluavat usein parantaa kielitaitoaan, seikkailla ja tavata uusia ihmisiä. Palkka ei ole monellekaan se tärkein asia, sanoo lähes kaksikymmentä vuotta EURES-neuvojana toiminut Tomi Puranen.

1,5 miljoonaa työpaikkaa Euroopassa

EU-, ETA-maassa (Norja, Islanti, Liechtenstein) tai Sveitsissä et tarvitse erillistä työlupaa.

Kyseisten maiden avoimia työpaikkoja voi hakea EURES-portaalista, jossa julkaistaan lähes kaikki EU- ja ETA-maiden työvoimatoimistojen sivuille tulevat avoimet työpaikat. Tällä hetkellä tarjolla on noin 1,5 miljoonaa avointa työpaikkaa.

Työpaikkaa voi hakea myös esim. yksityisten rekrytointifirmojen kautta tai ottamalla suoraan yhteyttä yritykseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu