Näin käy hallituksen työllisyystavoitteelle – kiitos kikyn ja aktiivimallin

Työvoimatoimistojen ahkeruus palkitaan työllisyyden kasvulla. Johanna Erjonsalo

Jukka Hämäläinen

Työllisyyden kasvu on nopeutunut Suomessa selvästi vahvan talouskasvun myötä. Viime vuonna työllisten määrä lisääntyi 25000 hengellä.

Tänä vuonna työllisyyden ennustetaan kasvavan yli 50000:lla ja ensi vuonna noin 35000 hengellä.

Tämä tarkoittaa, että hallituksen tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta toteutuu ensi vuonna.

Tiedot ilmenevät Pellervon taloustutkimuksen (PTT) tuoreesta kevätkatsauksesta. Työllisyystilanteen paraneminen on ollut sen mukaan seurausta maailmantalouden kasvun lisäksi viime vuosien politiikkatoimista.

–Kilpailukykysopimus ja maltillisina toteutetut palkkaratkaisut ovat parantaneet Suomen hintakilpailukykyä selvästi, PTT katsoo.

–Lisäksi eläkeuudistus ja työttömyysputken rajoittaminen ovat pidemmällä aikavälillä kasvattaneet ikääntyneiden työvoiman tarjontaa.

Myös työnhakijoiden määräaikaishaastattelut ja muu työnvälityksen tehostaminen ovat tutkimuslaitoksen mukaan lisänneet työvoiman määrää viime vuonna. Vuoden alusta voimaan tullut aktiivimalli kasvattaa työvoiman tarjontaa ja työllisyyttä edelleen tänä vuonna.

Nopeasta talouskasvusta huolimatta työttömyysasteen lasku on ollut varsin hidasta. Tämä johtuu PTT:n mukaan siitä, että työmarkkinoille tulee nyt niin paljon uusia aktiivisia työhakijoita, että työttömyysaste ei ole ehtinyt laskea.

PTT ennustaa työttömyysasteen laskun vauhdittuvan ja työttömyysasteen laskevan tänä vuonna 8:aan ja ensi vuonna 7,4 prosenttiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu