Ontoksi koverrettuun saareen kuuman veden varasto – suositut lekottelukalliot lämpenevät

Helen hyödyntää kallioluolia kaukolämmön ja -jäähdytyksen tuotannossa. Projekti-insinööri Veijo Noponen esittelee Esplanadin alla sijaitsevaa jäähdytyssäiliötä. Johanna Erjonsalo

Jukka Hämäläinen

Energiayhtiö Helen on päättänyt rakentaa Helsinkiin Mustikkamaan vanhoihin öljyluoliin Suomen suurimman lämpövaraston, jossa voidaan varastoida kaukolämpöä. Lämpövarasto mahdollistaa fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämisen.

Investointi on kooltaan 15 miljoonaa euroa, josta työ- ja elinkeinoministeriön myöntämä uuden teknologian investointituki kattaa 2,1 miljoonaa euroa.

Luolalämpövaraston suunnittelu on jo alkanut. Rakennustyöt käynnistyvät ensi vuoden alussa. Luolasto valmistuu tuotantokäyttöön 2021.

Mustikkamaan alla sijaitsevissa kolmessa kallioluolassa on aiemmin säilötty raskasta polttoöljyä. Öljyvarastot tyhjennettiin ja poistettiin käytöstä vuonna 1999. Luolista kaksi yhdistettyä luolaa muutetaan nyt lämpövarastoksi.

Luoliin varastoidaan kaukolämpöä käytettäväksi toisena, parempana ajankohtana. Varausta purettaessa lämpö voidaan hyödyntää sellaisenaan kaukolämpönä. Lämpövarasto tuo joustoa energiajärjestelmään, sillä lataamisen ja purkamisen kautta se tasaa vaihtelevaa lämmön kulutusta.

–Lämpövaraston avulla voidaan välttää erillisten, öljyllä tai kaasulla toimivien lämpölaitosten käynnistämisiä talvikaudella, Helenin yksikön päällikkö Juhani Aaltonen kertoo.

Lämpövaraston tilavuus on 260000 kuutiometriä, joka on noin 40 kertaa Helsingin uimastadionin altaiden vesimäärän verran.

Lämpövarasto täytetään vesijohtovedellä ja liitetään kaukolämpöverkkoon lämmönvaihtimen kautta. Lataus- ja purkuteho 120 megawattia mahdollistaa noin neljän vuorokauden purun akun ollessa täysi.

Lämpövaraston liitännässä kaukolämpöverkkoon hyödynnetään olemassa olevaa tunnelia, joka kulkee meren ja Sompasaaren alta Hanasaaren voimalaitosalueelta Mustikkamaalle. Koska maanalaiset luolat, prosessitilat ja tunneli ovat jo olemassa, tekninen toteutus on suunniteltu ilman kallion lisälouhintaa.

Lämpövarasto tulee sijaitsemaan kokonaan maan alla. Maanpäällisiä rakennuksia ei rakenneta, eikä lämmön varastointi vaikuta Mustikkamaan muuhun toimintaan. Suositut auringonottokalliot saavat lämpönsä jatkossakin etupäässä taivaalta.

- Luolien pohja on 78 metrin syvyydessä merenpinnasta ja luolien päällä olevien prosessitilojen lattia 40 metrin syvyydessä. Akun veden lämpötila mukailee kaukolämpöverkon lämpötiloja eli menovesi on 90-asteista ja paluuvesi 50-asteista, Aaltonen kuvailee.

- Lämpötilavaikutus maan pintaan on pientä, pitkällä aikavälillä korkeintaan muutaman asteen luokkaa, hän arvelee.

Helenillä on suunnitteilla lämpövarasto myös Kruunuvuorenrantaan. Tämä energian kausivarasto toimisi eri periaatteella kuin Mustikkamaan lämpövarasto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää