Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aarnio-jutun syyttäjä ehdokkaaksi

eduskunta ”Oikeudenmukaisuus on vahvin periaatteeni”.

Mäntsälässä asuva kihlakunnansyyttäjä Pihla Keto-Huovinen lähtee kokoomuksen ehdokkaaksi ensi kevään eduskuntavaaleihin.

Politiikassa Keto-Huovinen nimeää vahvimmaksi periaatteekseen oikeudenmukaisuuden. Tuon sanan taakse kiteytyvät myös Keto-Huovisen vaaliteemat ja se on ominaisuus, jota hän tarvitsee myös työssään.

Keto-Huovista on työllistänyt viimeiset neljä vuotta Helsingin huumepoliisin entisen johtajan Jari Aarnion oikeusjuttu. Juttu on edennyt hoviin, jossa se käytännössä puidaan alusta asti uudestaan. Syyttäjien loppulausunto on näillä näkymin 12. kesäkuuta. Hovioikeuden tuomio tulee ilmeisesti syksyllä.

Kuinka Keto-Huovinen päätyi Aarnio-juttuun?

– Olen melkein koko urani hoitanut huumausainerikoksia ja järjestäytyneesen rikollisuuteen liittyviä juttuja, joten vastasin kyllä, kun minua kysyttiin.

Juttu on laaja ja siinä on neljä syyttäjää, kolme kihlakunnasta ja valtionsyyttäjä. Keto-Huovinen on pääasiassa vastannut niin sanotusta hasistynnyri-haarasta, josta Aarniolle tuli käräjäoikeudessa kovin tuomio, 10 vuotta.

Keto-Huovinen pitää rikosprosessin epäkohtana sitä, että henkilötodistelu otetaan vastaan kahteen kertaan eri oikeusasteissa. Muistikuvat heikkenevät, kun tapahtumista kuluu enemmän aikaa ja mediassa paljon esillä olleissa jutuissa voivat sekoittua todistajan omat muistikuvat mediasta tulleisiin tietoihin. Hovioikeusprosessia tulisi Keto-Huovisen mielestä keventää niin, että henkilötodistelu otettaisiin hovioikeudessa vastaan käräjäoikeuden kuva- ja äänitallenteilta, ellei todistajalle ole tarvetta tehdä lisäkysymyksiä.

Tapauksesta vähän aikaa sitten julkaistu kirja Keisari Aarnio jäi Keto-Huoviselta aluksi lukematta.

– En pystynyt lukemaan kirjaa ennen kuin äitiysloman jälkeen kun juttu oli menossa hoviin. Olin niin täynnä sen käräjäoikeuskäsittelyä. Prepaidit pyörivät päässä yötä päivää.

Kun hän sai kirjan luettua, se osoittautui hyväksi.

– Kokonaisuutena se vastaa sitä, mitä on tapahtunut. Materiaalimäärä on niin hurja ja se on pitänyt puristaa muutamiin satoihin sivuihin, Keto-Huovinen kuvaa.