0 euron kapine voi pelastaa sen, jonka arvoa ei voi rahassa mitata – katso käyttöohje videolta

Tero Vähämäki

Juhannus on vesiturmien osalta vuoden surullisin juhla. Alkoholi yhdistettynä varomattomaan vesillä liikkumiseen ja uimiseen on liian usealle tappava yhdistelmä. Juhannuksena hukkuukin yleensä enemmän ihmisiä kuin normaalina kesäviikonloppuna.

– Alkoholi heikentää arviointi- ja toimintakykyä ja sitä nauttineiden kannattaakin jäädä rannalle viettämään yötöntä yötä, Kristiina Heinonen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta kertoo.

– Erityisen tärkeää on pitää huolta kavereista. Ei päästetä ketään veneilemään ilman oikein puettuja pelastusliivejä tai yksin uimaan. Lasten ollessa mukana, varmistetaan, että joku aikuisista on selvin päin ja vastuussa lasten turvallisuudesta.

Vaaratilanteita voi kuitenkin sattua tarvittavista varotoimenpiteistä huolimatta. Mökkirannassa iskenyt suonenveto tai voimien loppuminen voi koitua kohtalokkaaksi.

Heinosen mukaan ainakin osa turhista kuolemista voitaisiin välttää muutamalla yksinkertaisella apuvälineellä. Esimerkiksi pelastusrengas on hyvä apu veden varaan joutuneen pinnalla pitämiseksi.

Jos pelastusrengasta ei ole saatavilla, toimii myös monen mökiltä löytyvä ämpäri tai kanisteri. Niitä ovat viime vuosina monet suomalaiset jonottaneet ilmaiseksi erään halpakaupan avajaistarjouksena.

SUH esittelee jutun alta löytyvältä videolta, kuinka hukkuva voidaan pelastaa arkisilla apuvälineillä.

– Jokaisen veden äärellä aikaa viettävän on hyvä osata tarpeen tullen pelastaa läheisensä veden varasta, Heinonen toteaa.

– Toiveemme on, että tänä juhannuksena yksikään ei huku. Tämä on mahdollista, kun nautitaan vesillä liikkumisesta turvallisesti sekä pidetään huolta itsestämme ja läheisistämme.