Trump ja Putin Helsinkiin heinäkuussa

Yhdysvaltain välivaalit ovat saattaneet presidentti Donald Trumpin ongelmalliseen tilanteeseen. Liian niukka vaalivoitto ei anna Trumpille vapaita käsiä lähivuosina sisä- tai ulkopolitiikassa. –  Gage Skidmore / Wikipedia

toimitus

Yhdysvaltalaisen tv-kanavan Fox Newsin Valkoisen talon kirjeenvaihtaja John Roberts kertoi Twitterissä, että Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat Helsingissä heinäkuussa. Roberts lisää, että tapaamisen ajankohta tullaan ilmoittamaan myöhemmin tänään.

Kreml vahvisti tapaamisen kello 15 Suomen aikaa. Presidenttien tapaaminen järjestetään 16. heinäkuuta.

Keskiviikkona presidentti Trump sanoi Washingtonissa, että tapaamisessa keskusteltaisiin monesta asiasta, mutta muutamia aiheita ovat ainakin Syyria ja Ukraina.

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi tapaamista tiedotteella.

– Suomi on johdonmukaisesti edistänyt dialogia kansainvälisissä suhteissa. Viimeksi kuluneen vuoden aikana olemme isännöineet muun muassa Venäjän ja Yhdysvaltain varaulkoministerien ja puolustusvoimien komentajien tapaamiset. Presidenttien tapaaminen Suomessa on tälle luontevaa jatkumoa ja vie dialogin korkeimmalle tasolle, Niinistö toteaa.

Niinistön mukaan Trumpin ja Putinin välisten keskustelujen aiheet tulevat täsmentymään kahden viikon aikana, mutta agendalla on varmasti kansainvälinen tilanne kokonaisuudessaan.

– Toivottavasti myös asevalvonta- ja aseriisuntakysymykset. Lisäksi aion omissa keskusteluissani presidenttien kanssa ottaa esille huolemme jännittyneestä tilanteesta Itämerellä sekä arktiset tavoitteemme, erityisesti mustan hiilen päästöjen yhteisen torjunnan, Niinistö kertoo tiedotteessaan.