Suomalaisia syntyy vähemmän kuin kuolee – yksi tekijä selittää väkiluvun kasvun

Suomen väkiluku oli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan kesäkuun lopussa 5 516 343. Väki muuttaa eniten Uudellemaalle ja Pirkanmaalle. Suurimman väestötappion kärsi Etelä-Savo.

Uusia vauvoja syntyi alkuvuonna noin 1 150 lasta vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Päivi Tuovinen

toimitus

Tilastokeskuksen väestön ennakkotilastossa (26.7.) kerrotaan, että maamme väkiluku kasvoi tammi-kesäkuun aikana 3 213 henkeä. Se on 2 783 henkeä vähemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuosi sitten.

Syy reilun kolmen tuhannen hengen väestönlisäykseen oli muuttovoitto ulkomailta, sillä väestöä syntyi vähemmän kuin kuoli. Syntyneitä oli 3 706 vähemmän kuin kuolleita. Maahanmuuttoja oli 6 919 enemmän kuin maastamuuttoja.

Ennakkotilaston mukaan alkuvuonna syntyi 23 726 lasta. Se on 1 144 lasta vähemmän kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna.

Kuolleitakin oli kuitenkin 374 henkeä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kaiken kaikkiaan alkuvuodesta kuoli Suomen väestöstä 27 432 ihmistä.

Maahanmuuttoja ulkomailta oli 1 109 vähemmän ja maastamuuttoja 904 enemmän kuin edellisvuoden tammi-kesäkuussa. Kaiken kaikkiaan ulkomailta muutti Suomeen alkuvuonna 13 787 henkeä, joista Suomen kansalaisia oli 4 013.

Maakunnittaisten ennakkotietojen mukaan väkiluku kasvoi alkuvuonna 2018 vain Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Ahvenanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Eniten väkiluku kasvoi määrällisesti Uudellamaalla, jossa väestö kasvoi 9 908 hengellä. Seuraavaksi eniten väkiluku kasvoi Pirkanmaalla, jossa väkimäärä kasvoi 1 075 hengellä.

Väestötappio oli määrällisesti suurin Etelä-Savossa, joka menetti väestöstään 1 169 henkeä. Toiseksi eniten väestötappiota kärsi Lappi, jonka väki väheni 850 hengellä.

Samaa sukupuolta olevien avioliitot tulivat mahdollisiksi maaliskuussa 2017.

Avioliiton solmi vuoden 2018 tammi-kesäkuussa 84 naista ja 54 miestä niin, että aviopuoliso oli samaa sukupuolta. Rekisteröidyn parisuhteensa muutti avioliitoksi 82 naista ja 48 miestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jouko Mäkinen ansaitusti Vuoden mäntsäläläiseksi
 2. Maatalousyrittäjä Jussi Aalto otti härkäpavun viljelyyn kymmenen vuotta sitten – "Teollisuus kannusti tähän"
 3. Tuomioistuimissa peruttu jo noin 5000 istuntoa – Pihla Keto-Huovinen: Jutturuuhka tulossa ja jo ennestään pitkät käsittelyajat venyvät
 4. Ehnroosin mäelle nousee moderni koulu – tietotekniikka tekee digiloikan
 5. Puutarhakalusteilla on nyt kova kysyntä
 6. Pääkirjoitus: Aina ei voi olosuhteitaan valita, mutta asenteen voi
 7. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 8. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 9. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 10. Raidejokerin tuplaraidetta valettu paikoilleen reilut 500 metriä, rakentaminen aikataulussaan – "Negatiivistakin palautetta tulee, mutta pääasiassa kaupunkilaiset ovat ottaneet rakentamisen hyvin vastaan"
 11. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 12. USU: Yhä useampi kirjoittaa ylioppilaskokeissa vähintään viisi laudaturia
 13. Kouluvuosi saatiin päätökseen erilaisissa oloissa – Ehnroosin parakkikoululla yllättäviä etuja
 14. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 15. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"

Näytä lisää