Maakuntavaalien äänestäjää kiinnostaa aate ja puolueen toiminta koko maassa

Puolueiden kannattajien välillä eroja ajatuksissa äänestyskäyttäytymisestä.

Kesäkuussa maakuntavaaleissa äänestämisessä pidettiin tärkeänä puolueen toimintaa koko maassa sekä aatteellista linjaa. Riitta Ketola

toimitus

Kesäkuun alussa tehdyn KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta käy ilmi, että puolueen toiminta yleensä koko maassa sekä aatteellinen linja ovat tärkeimmät puoluevalinnan perusteet maakuntavaaleissa.

Molempien tekijöiden kohdalla 67 prosenttia haastatelluista vastasi näiden vaikuttavan ratkaisevasti tai melko paljon äänestyskäyttäytymiseen.

Kärkipäähän kohoavat tasavahvasti puolueen linja maakunnan päätöksenteossa (59 %) sekä puolueen kanta maakunta- ja sote-uudistuksessa (56 %). Se, että puolue ajaa oman sosiaaliryhmän etuja jää ennen mainittujen tekijöiden taakse (52 %). Myös sillä on merkitystä, että puolue on asettanut ehdokkaita äänestäjän kotikunnasta (51 %).

Puolueiden harjoittamaan politiikkaan kohdistuvilla yleisillä mielikuvilla ja odotuksilla sekä perinteillä on keskeinen rooli myös maakuntavaalien puoluevalinnassa. Näin on etenkin niiden keskuudessa, jotka aikovat varmasti käydä äänestämässä.

Halu tukea kokeneita poliittisia päättäjiä vaikuttaa puoluevalintaan enemmän (19 %) kuin vaalikoneen suositukset ja ystävien näkemykset. Pyrkimys kannustaa uusia kasvoja (32 %) päättäjiksi saa jonkin verran enemmän painoarvoa kuin kokeneiden konkarien tukeminen.

Puolueiden kannattajien välillä on eroja

Kaikkien puolueiden kannattajien mielestä ratkaisevaa puoluevalinnassa on se, mikä on kannatetun puolueen aatteellinen linja.

Etenkin vasemmistoliiton kannattajat painottavat tutkimuksen keskimäärää enemmän aatteellisideologisia perusteita.

Keskustan kannattajat osoittavat kiinnostusta sille, että puolueella on kokeneita ehdokkaita samasta kunnasta kuin äänestäjä.

Kokoomuksen tukijat eroavat muista siinä, että heidän keskuudessaan korostetaan muita enemmän puolueen vetovoimaista puheenjohtajaa.

SDP:n kannattajat ovat hyvin lähellä koko kansan keskiarvoa.

Perussuomalaisten tukijoiden keskuudessa valintaperusteena on keskimäärää useammin intressiperusta. Se, että puolue ajaa tiettyjen sosiaaliryhmien etuja.

Vihreiden kannattajat lämpenevät muita enemmän vaalikoneen suositukselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu