Mäntsälä laittaa jo yksinyrittäjätukia maksuun

Raha: Tuen määrä nousi yli kaksinkertaiseksi.

Mäntsälä on aivan kuntien kärkijoukossa ellei ensimmäinen Suomessa, joka saa yksinyrittäjätukia maksuun.

– Ensimmäiset tuet pannaan maksuun huomenna perjantaina, Mäntsälän Yrityskehityksen toimitusjohtaja Harri Kari kertoo.

Yksinyrittäjätukeen on saatu lisää rahaa, mikä merkitsee sitä, että raha tuskin pääsee loppumaan. Kun Mäntsälä alunperin oli saamassa rahaa 374 000 euroa, summa nousi valtion lisätuen ansiosta 935 000 euroon.

Tukea saa 2000 euroa eli rahasumma riittää 467 mäntsäläläiselle yksinyrittäjälle. Mäntsälässä on Mykin rekisterin mukaan noin 700 yksinyrittäjää.

– Uudella rahamäärällä saadaan todennäköisesti katettua kaikki tukeen oikeutetut hakemukset, Kari arvioi.

Tuki tulee kokonaan valtiolta, mutta kunnat jakavat sen. Kari kiittelee Mäntsälässä otettua linjaa, jonka mukaan maksaa ensin rahan omasta pussistaan eikä jää odottamaan sitä, että rahasumma tulee valtiolta kunnalle.

–Yksinyrittäjien tarve on käsillä juuri nyt, hän korostaa.

Jotkut kunnat ovat valinneet toisen linjan ja ne odottavat valtion rahan tulevan kunnan tilille ennen tukien jakamista, Kari kertoo.

Mäntsälässä on tehty tähän mennessä lähes 70 hakemusta. Se on vasta murto-osa mahdollisesta hakemusmäärästä.

Yksinyrittäjätuki on kertaluonteinen avustus niille yksinyrittäjille, jotka ovat joutuneet taloudellisiin vaikeuksiin nimenomaan koronan vuoksi.

Kaikki hakemukset eivät mene läpi.

– Tyypillinen syy on, että yrittäjällä on muita työntekijöitä kuin hän itse. Tällaiset yrittäjät olemme ohjanneet muitten tukien piiriin, Kari kertoo.

Jonkun verran hakemuksia on jouduttu jättämään odottamaan, että yrittäjä saa asiat kuntoon. Yritysten on toimitettava verovelkatodistus hakemuksen yhteydessä.

– Jos yrittäjällä on verovelkoja, emme hylkää hakemusta, vaan jätämme sen odottamaan, kunnes verovelat on hoidettu kuntoon.

Avustusta voi saada päätoiminen yksinyrittäjä, mukaan lukien freelancerit, jolla ei ole työntekijöitä tai yrittäjäkumppania. Yrittäjän pitää osoittaa, että hänen taloudellinen tilanteensa on vuodenvaihteen jälkeen heikentynyt koronaviruksen takia. Yrityksellä ei saa olla verovelkaa.

Yrityksen kotipaikan on oltava Mäntsälässä. Se, että yrittäjä asuu Mäntsälässä ei riitä.

Yrityksen kotipaikan vaihtaminen ei ole vaikea prosessi. Periaatteessa se onnistuu niin, että yksinyrittäjä vaihtaa yrityksen kotipaikkaa tänään ja hakee tukea huomenna.

Vaihtamista Mäntsälään puoltaa se, että yksinyrittäjätuen jakaminen on Mäntsälässä viritetty hyvään vauhtiin, todennäköisesti parempaan kuin esimerkiksi suurissa kaupungeissa.

Kommentoi

Palvelut