Keto-Huovinen: "Akuutin kriisinhoidon yhteydessä pidettävä huolta myös valtion perustehtävistä"

Pihla Keto-Huovinen Arkisto / Sauvo Jylhä

Kokoomuksen mäntsäläläinen kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen muistuttaa tiedotteessaan, että poikkeusoloissa tarve etätöihin on kasvanut huomattavasti myös oikeudenhoidon puolella. Työtapojen muutos ei ole kuitenkaan onnistunut ongelmitta, Keto-Huovinen näkee.

Syyttäjälaitoksella ja tuomioistuimilla ei Keto-Huovisen mukaan ole ollut riittäviä valmiuksia suoriutua poikkeustilan aiheuttamista haasteista. Syyttäjätaustaisen Keto-Huovisen mukaan ongelmia ovat tuottaneet muiden muassa riittämättömät tietoliikennekaistat, etäyhteyksien toimivuus ja tarvittavien videoneuvottelulaitteiden määrä.

– Valtion perustehtävistä ja ihmisten oikeusturvasta on huolehdittava myös poikkeusoloissa. Nyt tilanne on se, että istuntoja joudutaan perumaan ja asioiden käsittelyjä joudutaan lykkäämään pitkälle tulevaisuuteen. Pahenevat juttusumat ja pullonkaulat vaarantavat kansalaisten oikeusturvaa, mikä ei ole hyväksyttävää edes poikkeusoloissa, Keto-Huovinen toteaa tiedotteessaan ja jatkaa:

– Tiedän hyvin, omasta taustastanikin johtuen, kuinka äärirajoilla henkilöstö on joutunut työskentelemään pitkään jo ennen koronakriisiä ja nyt on aivan ehdotonta, että tietoliikenneyhteyksiin ja laitteisiin liittyvät panostukset tulevat erillisrahoituksen kautta. Henkilöstön jaksamisesta emme voi tinkiä enää yhtään enempää. Toivon hallituksen ottavan jatkossa tämän huolen tosissaan, Keto-Huovinen vaatii.

Keto-Huovisen tiedotteessa sanotaan, että vuoden 2020 toisessa lisätalousarvioesityksessä on maltillinen lisäpanostus liittyen valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin laskuttamaan etäpalvelun kapasiteetin nostoon. Keto-Huovisen mukaan lisäys on toimena hyvä, mutta ei lainkaan riittävä.

– Tämä on oikea suunta, mutta sillä ei valitettavasti vielä ongelmia ratkaista. Tietoliikenneyhteyksiin ja niiden lisäksi vaadittaviin laitteisiin nyt panostamalla voisimme samalla saada synergiaetuja ja edesauttaa valmistelussa nyt jo muutenkin olevaa hanketta henkilötodistelun vastaanottamisesta videotallenteelta.

– Mikäli etätyömahdollisuuksista ei huolehdita riittävällä tasolla nyt, tarkoittaa se jatkossa pahenevia pullonkauloja, sekä jo ennestään hälyttävällä tasolla olevaa juttumäärien paisumista. Etätöihin panostaminen auttaisi siis sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä. Olenkin jättänyt kirjallisen kysymyksen hallitukselle syyttäjälaitoksen ja tuomioistuinten etätyöskentelyn edellytyksistä.

Kommentoi

Palvelut