Soldiers of Odin väijymässä rautatieasemalla

Pasi Huuhtanen

Junamatkustajat kohtasivat yllättävän näyn viime viikon keskiviikkoiltana Mäntsälän rautatieasemalla.

Soldiers of Odinin jäsenet olivat kokoontuneet asemasillan ylätasanteelle Helsingistä tulevien junien asemalaiturin yläpäähän.

Kymmenkunta miestä ja naista, osa jengin liiveihin pukeutuneina, tuntuivat odottelevan jotakin. Ryhmä katseli Helsingin junasta saapuvien joukkoa, mutta ei löytänyt etsimäänsä.

– Me odotellaan arabinuorten porukkaa. Ne oli olleet eilen Mäntsälässä etsimässä jotain ihmistä ja aiheuttaneet häiriötä. Me päätettiin tulla niitä vastaan, tuntemattomaksi jäänyt ryhmän miesjäsen kertoi.

Soldiers of Odinin jäsenet päivystivät Mäntsälän asemalla ainakin vielä puoli yhdeksältä illalla.

– Ketään ei ole näkynyt. Voi olla, että eivät enää tulekaan, mies naurahti.

Se jäi selvittämättä, mitä Soldiers of Odinin jäsenet olisivat tehneet, jos Mäntsälään olisi tullut arabinuorten porukka, niin kuin he odottamaansa ryhmää kuvailivat.

Ryhmän jäsenet ovat juna-aseman lisäksi käveleskelleet myös Mäntsälän Keskuskadulla ainakin kesäkuukausina.

Ryhmä on antanut vaikutelman, että se olisi katupartio, vaikka minkäänlaista virallista asemaa sillä ei tietenkään ole.

– Soldiers of Odinin kaltainen toiminta ei lisää turvallisuuden tunnetta, päin vastoin, sanoo sisäministeriön valtiosihteeri Olli-Pekka Parviainen.

Parviainen muistuttaa, että Suomessa poliisin tehtävä on pitää yllä järjestystä ja tätä oikeutta ei luovuteta oman käden oikeutta edustaville järjestöille.

– Soldiers of Odinilla on äärioikeistolainen agenda. Heidän tähtäimessään ovat maahanmuuttajat, hän kuvaa.

Parviainen muistuttaa, että Soldiers of Odinilla on yhteyksiä Suomessa kiellettyyn Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen. Pohjoismainen vastarintaliike oli natsistinen järjestö, joka yrittää nyt löytää muita kanavia toiminnalleen.

Uusnatsit ovat siirtyneet PVL:n kieltämisen jälkeen toimimaan Kohti vapautta -nimisessä liikkeessä. Soldiers of Odinin jäseniä ja Kohti vapautta-liike esiintyivät yhdessä Kalevalan päivän banderollitapahtumissaan moottoritiesilloilla viime perjantaina.

Soldiers of Odin on muun muassa uhonnut nettisivuillaan pysäyttävänsä ”muiden kansallismielisten kanssa” rajaliikenteen pohjoisella Tornion rajalla kokonaan, mikäli Suomeen alkaa tulla turvapaikan hakijoita Ruotsin puolelta vuoden 2015 tapaan.

Järjestön puuhamies Mika Ranta vaati kaikkia muita paitsi isänmaan pettureita lähtemään rajalle ”puolustamaan” sitä kaikin mahdollisin keinoin.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) vaati tämän jälkeen Soldiers of Odinin välitöntä lakkauttamista.

Järjestö ilmoittaa, että sillä on aktiivista toimintaa Keski-Uudenmaan paikkakunnista ainakin Mäntsälässä, Hyvinkäällä ja Järvenpäässä.

Kaikkiaan aktiivisia ryhmiä on järjestön nettisivujen mukaan 34 paikkakunnalla Suomessa.

Poliisihallitus ilmoitti antavansa lausunnon Soldiers of Odinin toiminnasta maanantaina 2. maaliskuuta. Lausunto ei ehtinyt julki ennen Mäntsälän Uutisten printtiversion painoon menoa.

Korjattu lause muotoon "Se jäi selvittämättä, mitä Soldiers of Odinin jäsenet olisivat tehneet, jos Mäntsälään olisi tullut arabinuorten porukka,...".

Aiemmin ...olivat tehneet...

Soldiers of Odin

Joissakin ihmisissä liiviasuihin pukeutunut järjestäytyneen oloinen ryhmä saattaa herättää ajatuksen, että sillä olisi jonkinlainen asema järjestyksenvalvonnassa.

Yleisen järjestyksen pitäminen kuluu kuitenkin Suomessa ainoastaan virkavallalle, useimmiten poliisille.

Jos kohtaat ”yleisen järjestyksen” valvojia, jotka vaikuttavat valmiilta käyttämään oman käden oikeutta, asiasta voi ilmoittaa poliisille.

Poliisihallituksen yleisohje on yksinkertainen: mikään virkavallan ulkopuolinen toimija ei saa käyttää oman käden oikeuteen perustuvaa pelotetta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut