Rekikoirien SM-hopeaa Sälinkäälle

toimitus

Helmikuun puolivälissä kilpailtiin rekikoiravaljakoiden Suomen mestaruudesta Ruunaa Racessa Pankakoskella.

Sälinkääläinen Jani Heikkilä osallistui kilpailuun ensimmäistä kertaa kuuden koiran valjakolla ja voitti tiukassa kisassa siperianhuskyjen SM-hopeaa ja yleisen luokan SM-pronssia.

Jani ja Leena Heikkilä ostivat Sälinkäältä vanhan maatilan vuonna 2016. Tilan sijainti peltojen keskellä, päättyvän tien päässä on ihanteellinen rekikoiria harrastavalle pariskunnalle ja tilan kaksi hehtaaria takaavat lähes 20 rekikoiralle reilut tilat.

Lisäksi ulkoilumaastot aukeavat omasta pihasta ja sopivan matkan päästä löytyy myös Ohkolassa sijaitseva yksityinen koiravaljakkorata, jota ylläpitää Aarno Lindfors

Heikkilän innostus lajiin syttyi, kun hän tapasi tulevan vaimonsa vuonna 2012. Leenalla oli silloin neljä alaskanmalamuuttia ja pariskunta kävi ajelemassa niillä vuorotellen.

Pikkuhiljaa koirien määrä kasvoi omien kasvattien kautta ja molemmilla oli omat toimivat kilpavaljakot.

Alaskanmalamuutti viehätti molempia rotuna. Se on vahva rekikoira, mutta hieman hidas ja vaativamman luonteensa takia haastavampi valjakkotyöskentelyssä.

Leenalla onkin hallussaan Suomen ainoat neljällä malamuuttinartulla ajetut keskipitkänmatkan kilpailut.

Seurattuaan aikansa kevyempien ja sosiaalisempien huskyjen nopeutta, halusi Jani kokeilla huskyvaljakkoa. Niinpä vuoden 2017 lopussa taloon tulivat ensimmäiset siperianhuskyt.

– Kun minulle aukesi mahdollisuus ostaa Heidi Pulkkisen kasvattamia työlinjaisia huskyja, en kauaa epäröinyt ja ostin kerralla neljä vuoden ikäistä koiraa. Nyt Leena ohjastaa pääasiassa malamuutteja ja minä huskyja. Tänä vuonna meillä oli pennut SM-kisojen aikaan, joten Leena jäi kotiin hoitamaan niitä.

- Taso Ruunaan SM-kisoissa oli kova, joten olen todella iloinen, että pystyimme Heidin kanssa molemmat haastamaan hienosti moninkertaista voittajaa, myhäilee Jani.

SM-tasolla kilpaileminen vaatii kovan fyysisen kunnon sekä koirilta että ohjastajilta. Kuntoa ylläpidetään koko kesä, mutta varsinaiset valjakkoharjoitukset alkavat syyskuussa ilmojen viilennyttyä.

Lumien tuloa odotellessa Heikkilät ajattivat koiriaan mönkijällä Ohkolassa, koska yksityisen valjakkoradan olosuhteet ovat turvalliset eikä siellä tarvitse pelätä törmäävänsä kovassa vauhdissa autoihin tai hevosiin.

Jos haluaa voittaa, on homma otettava tosissaan.

Joten kun etelään ei tullutkaan lunta, pakkasivat Heikkilät kaikki 16 koiraansa koirankuljetusautoon ja koirakärryyn ja hurauttivat jouluksi kesämökilleen Puolankaan viiden viikon kesälomalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu