”Emme suosittele fyysisiä yhtiökokouksia”

Kerrostalojen asukkaat pohtivat, voiko hissiä ja taloyhtiön saunaa käyttää, kun pelkona on saada koronatartunta. Pyykkituvan käyttökin arveluttaa asukkaita. Sauvo Jylhä

Anne Sirvio

Yhtiökokoukset aiheuttavat päänvaivaa taloyhtiöille, jos niitä ei ole totuttu pitämään sähköisesti. Pienehköissä yhtiöissä 10 hengen kokoontumisraja ei välttämättä ylity, ja kokous voidaan pitää.

Näissäkin yhtiöissä on kuitenkin perusteltua miettiä, onko kokous välttämätöntä järjestää juuri nyt.

Jos kokous järjestetään, kannattaa pyrkiä varaamaan riittävän suuri kokoustila, jotta kokouksen osallistujat pystyvät istumaan etäällä toisistaan.

Kiinteistöliitto Uusimaa on julkaissut verkkosivuillaan ajankohtaista tietoa koronaviruksesta ja sen leviämisen estämisestä.

Isännöitsijöiltä on tiedusteltu muun muassa, saako talon pyykkitupaa, yhteistä saunaa tai hissiä käyttää normaaliin tapaan.

Sitäkin on kysytty, onko yhtiöllä velvollisuus järjestää yli 70-vuotiaille tai muille karanteenissa oleville osakkailleen tietokone, jotta he voivat osallistua etänä. Tällaista velvollisuutta ei yhtiöllä ole.

Isännöitsijä Teppo Malmi Taloasemalta kertoo, että useissa mieltä askarruttavissa asioissa kannattaa käyttää maalaisjärkeä.

– Ei ole ehkä hyvä ängetä täyteen hissiin, jossa täytyy painella hissin nappularivistöä, mutta pyykkituvan ja saunan käytöstä emme ole ohjeistaneet.

Malmi kannustaa pitämään kokouksia sähköisesti.

– Emme suosittele fyysisiä kokouksia ja olemme opastaneet antamaan valtakirjoja niille osakkaille, jotka voivat sähköisesti äänestää.

Varsinainen yhtiökokous on pidettävä puolen vuoden sisällä tilikauden päättymisestä.

Valtaosalla yhtiöistä tilikausi on kalenterivuosi ja näissä yhtiöissä yhtiökokous on pidettävä viimeistään kesäkuun aikana.

Malmin mukaan sellaisiin tilanteisiin ei ole vielä törmätty, joissa huoltoyhtiön olisi mentävä korjaustöihin asuntoihin, joissa ollaan karanteenissa koronaviruksen takia.

Niissä yhtiöissä, joissa on suunnitteilla isoja remontteja, saattaa olla edessä viivästyksiä.

– Yleensä tällaisista isoista päätöksistä halutaan keskustella nenätysten, ja nyt isoja kokouksia ei voida järjestää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Joku yritti polttaa suurpaaleja metsässä Mäntsälässä – "Jäljistä päätellen paalit oli sytytetty palamaan jo muutama päivä sitten"
 3. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 4. Jokainen talo ja lato rekisteriin – parin vuoden kuluttua koko kunnan rakennuskanta on kartoissa ajantasainen
 5. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 6. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 7. Jouko Mäkinen ansaitusti Vuoden mäntsäläläiseksi
 8. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 9. Maatalousyrittäjä Jussi Aalto otti härkäpavun viljelyyn kymmenen vuotta sitten – "Teollisuus kannusti tähän"
 10. Sepänmäen käsityömuseo avautuu poikkeusjärjestelyin
 11. Nyt loppuu mentolitupakan käryttely: Makusavukkeiden viimeinenkin linnake kielletään tiistain jälkeen – HS: Lakia on jo alettu kiertää
 12. Ehnroosin mäelle nousee moderni koulu – tietotekniikka tekee digiloikan
 13. Epäily: Kymmenen varastetun kauhakuormaajan tiedot väärennettiin, koneet myytiin eteenpäin
 14. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 15. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla

Näytä lisää