Yö, kun Uusimaa ajettiin alas

Pasi Huuhtanen

Keväinen perjantai-ilta. Aurinko paistaa.

Kummallista.

Linnunlaulun kuulee moottoritien varrella.

Normaalista kahden kaistan ruuhkasta ei ole tietoakaan Levannolla perjantai-iltana kello kuusi. Helsinkiläiset eivät ole pakenemassa pohjoiseen viime hetkellä.

Jos olisi tavallinen perjantai, autojonot etenisivät vauhti sykkien kuin luonnonsuolen sisus kohti pohjoista. Nyt autoja kyllä on, mutta ruuhkaa ei.

On viimeinen ilta, kun liikenne Uudeltamaalta ja tänne takaisin kulkee sujuvasti. Keskiyöllä alkoi tiesulku maakunnasta pois johtavilla teillä.

Historiallinen, kummallinen tilanne. Vanhempi polvi näki vastaavaa Neuvostoliiton matkoillaan, jossa tiesulut olivat arkipäivää.

Suomessa tällaisia sulkuja ei ole ollut sotien jälkeen eli 75 vuoteen.

Poliisi puhuttelee matkaajat ja selvittää, onko matkalle maakuntaan tai sieltä pois hyvä syy.

Ainakin perjantaina tiesulkua valmistellessa moottoritiellä ja viereisellä 140-tiellä näkyy nimenomaan poliiseja. Apuun saattaa tulla rajavartiolaitos tai varusmiehiä, mutta tiesulkujen järjestäminen näyttää Mäntsälässä täysin poliisityöltä.

Mäntsälässä on kaksi tiesulkua, moottoritiellä ja 140-tiellä.

Nelostiellä kulkee normipäivänä noin 25000 autoa vuorokaudessa. Perjantaina paljon sitä enemmän pohjoiseen, sunnuntaina etelään.

Viereisellä 140-tiellä autoja liikkuu kymmenesosa moottoritiestä, noin 2500 vuorokaudessa. Ja sielläkin perjantaisin tätä enemmän.

Juuri nämä viikonlopun liikennevirrat halutaan nyt pysäyttää laittamalla Uusimaa eristykseen. Vähän kuin iso potilas.

On tietysti paljon muutakin liikennettä, joka nyt karsitaan, oikeastaan kaikki mikä ei ole jollain kriteerillä välttämätöntä. Kaikki vapaa-ajan liikenne kuuluu tähän.

Vähän ennen eristyksen alkua moottoritiellä kulki 50-120 autoa tunnissa etelään ja 100-170 autoa pohjoiseen. Se on vähän tielle, jossa normaali liikenteessä kulkee toista tuhatta autoa tunnissa.

Uusmaalaiset autoilijat tuntuivat aloittaneen eristäytymisen jo ennen kuin se oli pakollista. Tämä on aivan paras viesti kaikille, jotka haluavat koronan kuriin.

Tiesulut ja ylimeno

Selkeä iso poikkeama rajanylityskieltoon on tavaraliikenne. Sen kulkuun ei tule esteitä.

Henkilöliikenne taas on lähtökohtaisesti kielletty. Uusmaalaiset eivät saa poistua maakunnasta, eivätkä muut saa tulla tänne.

Rajoitukset eivät koske Uudenmaan sisäistä liikkumista.

Rajanylitys on sallittu monissa erikoistapauksissa.

Esimerkiksi silloin, jos liikkuminen on välttämätöntä viranomaistoiminnan, työn, elinkeinon, opiskelun tai yhteiskunnallisen luottamustoimen harjoittamiseksi.

Rajan voi ylittää myös varusmiespalveluksen tai muun lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi tai lähiomaisen hoivan tarpeen, kuoleman tai kuolemanvaaran vuoksi.

Lapsen tapaamisoikeus on vahvempi kuin rajanylityskielto. Omaa lasta saa mennä tapaamaan tapaamisoikeuden mukaisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu