Koronasululla jatkuva jono

Pasi Huuhtanen

– Maanantaina saa nähdä, paljonko tämä hidastaa kulkemista. Nyt on lauantai ja silti tässä on 15 auton jono, Jere Pietilä sanoo.

Pietilä on palaamassa työvuorosta Helsinki-Vantaan lentokentältä ja hänet pysäytettiin niin kuin kaikki muutkin matkustajat Levannon tiesululla. Vain raskas liikenne saa jatkaa heti eteenpäin.

Maanantaina on edessä matka toiseen suuntaan, kun Lahdessa asuva Pietilä menee taas töihin. Hänen kohdallaan tarkastus on nopea. Työnantaja on tehnyt miehelle paperin, jossa kerrotaan hänen tarvitsevan rajanylitysluvan.

– Varmaan puoli tuntia pitää varata pysäytykseen per suunta, Pietilä arvelee.

Pietilä hyväksyy, että tarkastuksia tarvitaan.

– Ymmärrän, että tämä täytyy tehdä. Mutta toivottavasti tähän löytyy joku helpompi tapa kuin että joka auto pysäytetään, Pietilä toivoo.

Hän kannustaa ihmisiä ottamaan mukaan asiallisen dokumentin rajanylitystarpeesta, jotta liikenne sujuisi mahdollisimman nopeasti.

Kaikki tiesululle tulleet eivät ole olleet yhtä sopuisalla mielelläkuin Pietilä.

– Joillakin tämä asia on tökkinyt, mutta pääsääntöisesti ihmiset ovat hyväksyneet sen linjavedon, mikä sululla on, vanhempi konstaapeli Kimmo Savola kertoo.

Savola on yllättynyt siitä, kuinka paljon autoja on liikkeellä. Etelästä tulevien linjalla on lauantaiaamuna töissä neljä konstaapelia ja kaksi varusmiestä.

Varusmiehet ovat paikalla pitämässä kirjaa. Autoilijoiden kanssa keskustelevat konstaapelit.

Autoja on sululla jatkuvasti. Välillä jono kasvaa yli kymmenen auton mittaiseksi, välillä niitä on vain pari.

Käännytyksiäkin on ollut. Aamukuudesta vähän yli puoleen päivän mennessä Levannon tiesululla oli käännytetty 29 Uudeltamaalta pois pyrkinyttä.

Muun muassa yksi linja-automatkustaja.

– Tämä ihminen palasi taksilla etelän suuntaan, Savola kertoo.

Kimmo Savola pitää tiesulun toimintaa erilaisena kuin tavallista ratsian pitoa.

– Tämä on hyvin erilaista. Tässä rajoitetaan ihmisen perusoikeutta eli liikkumista. Omalla virkauralla tämä on erittäin poikkeuksellista.

Savola kertoo ymmärtävänsä myös pienen vähemmistön ärtymyksen.

– Turhautuminen on ymmärrettävää, kun liikkumiseen puututaan. Hyvässä hengessä kun keskustellaan, niin yhteinen sävel kyllä löytyy.

Perusteiltaan tarkastus sujuu nopeasti.

– Niiden kohdalla jotka ovat varustautuneet lupalapuilla tarkastukseen menee 10-15 sekuntia. Sitten on niitä jolla ei ole lappuja tai heillä on poikkeava syy miksi pitäisi päästä läpi. Heidät pyydetään sivuun ja asiaa selvitellään. Jonkinnäköinen yhteisymmärrys asiasta löytyy.

Savolan kokemus ensimmäiseltä päivältä on, että kaikki tietävät tiesuluista.

– Omalle kohdalle ei ole sattunut ketään, joka ei olisi tiennyt, mistä tässä on kysymys.

Jonkun verran täysin asiattomiakin tulijoita on ollut.

– Täytyy myöntää, että yksi autokunta tuli vain katsomaan, että mitä täällä tapahtuu. Huumorilla selvittiin siitäkin. Mutta jos tähän tulee vain katsomaan, niin tällainen turhanpäiväinen ajaminen työllistää meitä. Mutta, huumorilla, Savola sanoo.

Edit. Korjattu kirjoitusvirhe

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu