Puolustusministeri tarkasti rajalinjat

Pasi Huuhtanen

Puolustusvoimien yksiköt olivat lainmukaisessa valmiustilassa tiistaina iltapäivällä, kun puolustusministeri Antti Kaikkonen kävi tarkastamassa Suomen uuden rajalinjan, Uudenmaan rajan pitävyyden.

Tuuli puri parin asteen pakkasen pistävän kylmäksi kevätkeliksi, mutta sitkeän oloisesti kiireinen ministeri jaksoi jutella niin varusmiesten kuin päällystönkin kanssa Levannon tarkastuspisteellä moottoritien rampin vieressä.

Syytä onkin. Puolustusvoimat tempaisi nopealla aikataululla riveistään lähes 800 varusmiestä ja kantahenkilökunnan työntekijää auttamaan poliisia Uudenmaan eristämisessä.

Siinä mielessä tarkastuspisteiden toiminta muistuttaa sotaa, että varusmiehet myös nukkuvat lähellä tarkastuspaikkoja.

Heillä on telttoja maastossa tukikohtina. Tarkastuspisteillä varusmiehet käyttävät tarvittaessa poliisin taukotilaa esimerkiksi lämmittelypaikkana.

Varusmiehet nukkuvat tarkastuspisteiden lähellä teltoissa.

– Näen tämän toiminnan puolustusvoimien kannalta hyvin yksinkertaisena. Varusmiehet ottavat poliisilta ohjeet vastaan ja toimivat niiden mukaisesti, vänrikki Minna Kanerva Parolannummen panssariprikaatista kertoo.

Hänellä on komennossaan nelosjoukkue.

–  Siinä on kokelas varajohtajana, kolme ryhmänjohtajaa ja miehistöä. Joukkueen vahvuus on periaatteessa 25 henkeä, Kanerva kertoo.

Joukkueen arki on saatu hyvin toimimaan. Myös majoitus on kunnossa.

– On sitä huonommissakin majoituksissa oltu. Teltat ovat hyvällä maastolla kuivana. Kun puita riittää, teltassa on hyvä olla.

Maastossa varusmiesten vuorokausi on jaoteltu neljän tunnin pätkiin. Neljä tuntia ollaan valvontapisteellä ohjaamassa liikennettä tai kirjaamassa autojen kulkua, seuraavat neljä tuntia kipinävuorossa ja viimeiset neljä tuntia levossa. Toki kipinävuorossakin ehtii jonkun verran levätä, sillä kaikkia ei tarvita heittämään puita uuniin.

– Hyvä asenne on näillä varusmiehillä. Tästä voi olla ylpeä, Kakkonen sanoi näkemästään.

– Tämä saattaa olla myös mukavaa vaihtelua varusmiesten arkeen, puolustusministeri arvelee.

– Raja pitää niin hyvin kuin täytyykin pitää. Välttämätön liikenne on sallittua. Varsin hyvin tämä on saatu esitykseni mukaan käyntiin, Kaikkonen arvioi reilut neljä päivää voimassa ollutta eristämistä puolustusvoimien näkökulmasta.

– Toivottavasti tämä ei ole sellainen järjestely, jota joudutaan pitämään yllä pitkään.

Kaikkonen kertoo antaneensa parisen viikkoa sitten puolustusvoimille kehotuksen alkaa valmistautua eri tyyppisiin virka-apupyyntöihin,

–  Tässä on konkreettinen esimerkki siitä, kun pitää aika nopeasti polkaista tällainen massiivinen operaatio käyntiin.

Korona toi poikkeusolot myös valtioneuvoston työskentelyyn.

– Tämä on ollut jatkuvaa valmiudessa oloa 24/7. Uskon, että ne päätökset jotka on täytynyt tehdä on saatu tehtyä. Vetoan suomalaisiin, että ohjeita noudatetaan, että saadaan suomalaiset suojattua tältä taudilta mahdollisimman hyvin.

Kaikkonen näkee, että kriisi on hoidettu niin hyvin kuin se yllättävässä tilanteessa on ollut mahdollista.

– Puolustusvoimat on ensi sijassa on valmisteltu sotilaallisiin uhkiin ja se tehtävä hoidetaan tässä samalla. Mutta silloin kun apua tarvitaan muualla yhteiskunnassa, niin se annetaan.

Puolustusvoimat on omassa toiminnassaan varautunut koronaan muun muassa jakamalla varusmiehet kolmeen eri ryhmään, Kaikkonen kertoo.

– Ryhmät kiertävät kahden viikon rotaatiossa eri tehtävissä. Nämä kolme porukkaa ovat erossa toisistaan ja tällä on pystytty turvaamaan, että korona ei ainakaan kovin pahasti iskisi kerralla, Kaikkonen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu