Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kannoista pääsee eroon kätevästi jyrsimällä

– Kantojyrsimellä pääsee kätevästi eroon vaikka orapihlaja-aidasta. Lopputuotteena syntyy istutusura, johon on helppo istuttaa uusia taimia. Jyrsin möyhii kannon niin, että puru toimii hyvänä lannoitteena uusille kasveille. Jyrsimisen jälkeen muokkaus on enää haravatyötä, esittelee Petri Salo Kantomies Oy:stä.

Nimensä mukaisesti kantojyrsin on ennen muuta järeämpienkin kantojen purustaja. Terävä leikkuri hävittää isonkin kannon muutamassa minuutissa.

– Kantojyrsin on erinomainen apu, kun rakennetaan pihaa tai muuta aluetta, jossa kannot ovat esteenä. Tämä tulee kyseeseen, jos esimerkiksi rakennusten vuoksi ei pystytä poistamaan kantoa perinteisemmällä tavalla kaivinkoneella. Samoin jyrsimällä suojataan, etteivät salaojat vaurioidu, jos puut ovat päässeet kasvamaan niitten ympärille.

– Jyrsiminen on ehdottomasti halvin tapa poistaa kanto. Se ei aiheuta suuria monttuja, joita tulee peittää. Kantoa ei tarvitse kuljettaa kaatopaikalle, kun se jyrsitään maahan lannoitteeksi. Siinä säästyy kuljetus- ja kaatopaikkamaksut. Salo arvioi, että ensimmäisen kannon jyrsiminen on kalleinta, koska siihen pitää laskea jyrsimen matkat. Toinen menee sitten jo puoleen hintaan. Liikutaan 50 ja sadan euron paikkeilla.

Kantomies lupaa kaataa myös ongelmapuut ja vie ne poiskin. Tarvittaessa hän huolehtii pihatyöt alihankintana. Ja jos ei aina ole jyrsimistä, kätevä mies auttaa vaimoaan Juustoportissa sijaitsevassa liikkeessä, Kimmissä leikkaamalla ja paketoimalla kankaita.

– Idea Kantomies Oy:stä syntyi kun juttelimme kaverin kanssa, miten saisimme kannot näppärästi pois. Salo laskee, että siitä on jo kuusi vuotta.

– Mikä onkaan parempaa kuin työskennellä raikkaassa ulkoilmassa ja nähdä, kuinka sovittu alue siistiytyy. On mukava nähdä oman käden jälki. Työssäni tapaan uusia ihmisiä, jotka pääsääntöisesti ovat erittäin tyytyväisiä lopputulokseen.

– Onhan tämä vähän tällainen erikoinen homma, jota ei ole lähiseudulla, tietää Salo. Eikä tähän ole mitään koulutusta, itse saa oppia kaikki jyrsimisestä koneitten kunnossapitoon ja talousasioihin.

Kantomies Oy on vuokraamassa kunnalta omaa varastoaluetta Marjalasta. Sopimus allekirjoitetaan lähipäivinä. Tähän saakka yritys on toiminut Sälinkäältä käsin.