Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sisarukset eri kouluihin

Byrokratia: Vanhemmat halusivat esikoisen Hepolaan. Hänet määrättiin Kirkonkylään. Seuraavan lapsen he toivoivat Kirkonkylään, jossa velikin on. Hänet määrättiin Hepolaan.

Mäntsälän sivistystoimella on sisaruusperiaate kadoksissa. kertovat Johanna ja Aki Kuittinen.

Ja oudolta kunnan menettely kuulostaa, kun kuuntelee heidän tarinansa.

– Kun aikoinaan muutimme tähän, oletimme, että esikoinen menee Hepolan kouluun, kun se on tässä lähempänä, mutta tuli päätös, että Kirkonkylään. Ei lähdetty sitä vaihtamaan, oletettiin silloin, että tästä varmaan mennään Kirkonkylään, Johanna Kuittinen kertoo

Toisin kävi.

– Tuli päätös toisen lapsen kohdalla. Se oli, että koulu on Hepola. Tällä kertaa haimme siihen muutosta, mutta tänään tuli päätös, että ei onnistu, Johanna Kuittinen kertoo keskiviikkona.

Kuittisille on siis kahden vuoden sisään käynyt niin, että kaksi kertaa lapsi on määrätty eri kouluun kuin siihen, johon vanhemmat olisivat hänet halunneet. Ja jälkimmäisellä kerralla paljastui vielä se, että niin sanottu sisaruusperuste ei merkitsekään mitään.

– Ensimmäisellä kerralla emme edes hakeneet muutosta, sillä aiemmin koulun aloittaneille saman alueen lapsille oli tullut sellainen viesti, että näin tämä jako menee eikä siihen voi vaikuttaa.

Kuittisten pääsiäisrauha meni byrokratiapelleilyn pompotteluun

– Oli kyllä järkytys. Oletimme, että lapset saavat mennä samaan kouluun. Ja ollaan koko ajan puhuttu keskimmäiselle, että sitten kun säkin menet isoveljen kanssa samaan kouluun niin saatte katsoa toistenne perään ja kulkea yhdessä kouluun.

Esikoinen Daniel käy nyt toista luokkaa Kirkonkylässä. Veljen kanssa eri kouluun joutuminen on ensi syksyn ekaluokkalaiselle Noelille ja isoveljelle todella lohduton uutinen.

Perhe ei aio luovuttaa. He tekevät oikaisuvaatimuksen Etelä-Suomen aluehallintoviranomaiselle. Vaatimuksen tehosta Kuittisilla ei ole mitään käsitystä, mutta yhtään kiveä ei jätetä kääntämättä.

Vaatimus on jätettävä 14 vuorokauden kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Mäntsälän Uutisten tietojen mukaan ainakin seitsemän perhettä haki lapselleen ekaluokan paikkaa Kirkonkylän koululta vastoin sivistystoimen esittämää koulupaikkaa. Hakemuksia saattaa siis mennä Aville useitakin.

Perusteena eväämispäätöksissä on ollut se, että Kirkonkylän ekaluokka on täynnä. Siellä n jo 22 oppilasta. Kysymys kuuluu eikö koululle voisi perustaa kahta ensiluokkaa, niin kuin useana vuonna on tehty.

Tämä tarkoittaisi kahta alle 20 oppilaan luokkaa siinäkin tapauksessa, että Kirkonkylään saataisiin muitakin halukkaita kuin ne seitsemän, joiden vanhemmat jaksoivat nähdä sen vaivan, että hakivat lapselleen niin sanottua toissijaista koulupaikkaa.

Mäntsälässä on aloittamassa ensi syksynäkin selvästi pienempiä ykkösluokkia kuin 22 oppilaan. Esimerkiksi Myllymäen kouluun on tulossa reilusti alle 20 oppilaan ensimmäinen luokka.

Oppilaaksiotto ei ole vielä aivan lukkoonlyöty, kertoo opetuspäällikkö Janne Mäkinen.

– On valitettavaa, että sisarusten osalta ei valmistelun tässä vaiheessa ole päästy parhaimpaan mahdolliseen tilanteeseen. Tämän vuoksi selvitämme keskustan alueen sisarustilannetta, jonka jälkeen tarkastelemme ensi viikon aikana keskustan alueen rehtorien kanssa asiaa, hän kertoo.